A tokaji aszú sikerét ünneplik a Decanter World Wine Awards-on

Egy kiemelkedő magyar bor, a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja, bekerült a legjobbak közé a Decanter World Wine Awards nemzetközi borversenyen. A versenyen összesen 18 ezer tételt bíráltak el, és a magyar bor a legjobb ötven közé került.

A Decanter World Wine Awards-on a tokaji borok kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A Gizella Pince díjnyertes itala mellett Magyarország több érmet is bezsebelt: összesen egy Best in Show díjat, négy platinát, tizenhárom aranyat, ötvenhat ezüstöt és hatvanhét bronzérmet.

A versenyen a magyar borok közül kizárólag a tokajiak érdemelték ki a Best in Show és a platinaérmeket. A Balassa Bor két platinaérmet kapott, míg a Pajzos Tokaj és a Sauska Tokaj egyet-egyet. Az aranyérmes borok között több magyar borvidék, mint például a Balatonfüred-Csopaki, Tokaji, Somlói és Szekszárdi borvidékek képviseltették magukat.

A verseny szigorú zsűrizési szabályai szerint csak azok a borok kaphatnak aranyérmet, amelyek 95 pont felett teljesítenek. A platina díjat az aranyérmes borok közül, újrakóstolás után, a legkiválóbb tételek kapják (97-100 pont). A Best in Show kategóriába pedig csak azok a borok kerülhetnek be, amelyek a kategóriájukban a legkiemelkedőbbek, és ezen a két lépcsőn túljutottak.