A Focus Ventures és a hazai vállalatok tőkeellátottsága

A hazai gazdaság számára kiemelt jelentőségű a vállalatok tőkeellátottságának és a tőkebefektetések számának növelése, ebben nyújt támogatást a Focus Ventures, amely a Nemzeti Tőkeholding felügyelete alatt működik. Zsámboki Zoltán, az alapkezelő vezérigazgató-helyettese szerint a cél az, hogy a sikeres hazai cégek magyar tulajdonban maradjanak és így erősítsék a magyar gazdaságot.

A Nemzeti Tőkeholding feladatai közé tartozik az állami tőkealapok monitorozása és a tőkepiac fejlesztése, valamint a vállalatok tőkeellátottságának biztosítása. Magyarországon a vállalkozások csupán 1%-a választja a tőkefinanszírozást, ami jelentősen elmarad az uniós 6%-os átlagtól. A Focus Ventures célja, hogy a tőkebefektetés gyakorlatát hazánkban meghonosítsa, és így egy érthető, elérhető pénzügyi eszközt biztosítson a magyar cégek számára.

A Focus Ventures a Hiventures, az MFB Invest és az Exim Invest mellett a Nemzeti Tőkeholding egyik fontos szereplője. A Hiventures a startupok mellett a hagyományos vállalkozásokkal is foglalkozik, így a vállalkozások széles spektrumát lefedik. A Focus Ventures a hagyományos vállalkozások finanszírozásában felhalmozott tudást hasznosítja, és négy tőkealapon keresztül, összesen 400 millió eurós kerettel segíti a magyar vállalkozások fejlődését.

A Focus Ventures által kezelt alapok között szerepel az iparágfüggetlen Vállalati Beruházási és Tranzakciós Magántőkealap (VBTMA), amely a piaci konszolidációt, a generációváltást és a beruházások megvalósítását támogatja. A VBTMA már több sikeres exitet is megvalósított, és több generációváltó cég esetében is segített a tulajdonosváltásban. Emellett a Focus Ventures egy védelmi tőkealapot is kezel, amely a védelmi-ipari beszállítói programot támogatja, valamint egy kifektetési magántőkealapot, amely a külpiacra lépést segíti elő.

A magyar gazdaság számára fontos, hogy a sikeres hazai vállalatok nemzetközi környezetben is megmérettessék magukat. A Focus Ventures célországai között Közép-Európa és Közép-Ázsia szerepel. A tőkebefektetések célja, hogy üzletileg és gazdaságpolitikailag is előnyösek legyenek, és támogassák a gazdaság növekedését.

A Focus Venturesnél minimum 1 milliárd forint árbevétellel rendelkező vállalkozásokkal dolgoznak, és az igényelhető finanszírozás összege minimum 500 millió forint. A tőkebefektetés után a Focus Ventures feladata a monitorozás és nyomon követés, az operatív kérdésekben nem vesz részt. A vállalkozások számára a tőkebefektetés egy rugalmas finanszírozási forma lehet.

A Focus Ventures jelenleg nincs versenytárs a piacon, amely hasonló struktúrában biztosítana tőkeági finanszírozást. A Nemzeti Tőkeholding aktív szerepet vállal a hitelnyújtó befektetési alapok működési kereteinek megteremtésében, amely egy újabb lehetőséget jelent majd a hazai vállalkozások számára.