A DK az MTÜ influenszer szerződéseit kéri ki

A Demokratikus Koalíció (DK) közérdekű adatigényléssel kívánja megszerezni a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) amerikai influenszerekkel kötött szerződéseit, nem törődve az MTÜ fenyegetésével. Az MTÜ korábban azzal vádolta meg a pártot, hogy hazugságokat terjesztenek, és jogi lépéseket helyeztek kilátásba, ha a DK nem hagy fel ezzel a tevékenységgel.

Az ügynökség reakciója egy olyan esemény kapcsán érkezett, amelyet a DK hűtlen kezelés miatt akar feljelenteni. A párt szerint az MTÜ több mint egymilliárd forint közpénzt költött el egy amerikai influenszereknek szervezett partira. Az MTÜ viszont sikeresnek tartja az eseményt, és azt állítja, hogy az influenszerek teljesítése meghaladta az elvárásokat, és emiatt növekednek a foglalások Amerikából.

A DK szerdán jelentette be, hogy hűtlen kezelés gyanújával tesznek rendőrségi feljelentést az MTÜ által influenszerekre elszórt több mint egymilliárd forint közpénz ügyében. Azt állítják, hogy az "Orbán Ráhel befolyása alatt lévő állami ügynökség hiába fizetett gigantikus összegeket a külföldi tartalomgyártóknak a budapesti látogatásukért, azok még azt sem közölték posztjaikban, hogy Budapesten jártak."

A DK csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy a közpénzből finanszírozott influenszerek közül néhányan nem is jelezték egyértelműen, hogy Budapesten tartózkodnak. Emellett felvetették, hogy a programok számos esetben a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető szállodákban zajlottak, ami felveti a kérdést, hogy valóban Budapest népszerűsítése volt-e a cél, vagy inkább ezeknek a helyszíneknek a promóciója.

A DK szerint fontos tisztázni, hogy a szerződésekben milyen feladatok és célok szerepelnek, és hogy ezek összhangban állnak-e Budapest népszerűsítésével, vagy más érdekek dominálnak-e a háttérben. Azt is hangsúlyozzák, hogy "Orbán Viktor családja újabb egymilliárd forintot vehetett ki a magyarok zsebéből a családi vállalkozás felfuttatására", ami szerintük nagyon is politikai kérdés, és akként is fogják kezelni.

A májusban megrendezett Budapest Influencer Trip során nemcsak külföldi, hanem magyar tartalomgyártók is részt vettek, és több helyszínen is megjelentek, mint például a Halászbástya, az Opera vagy éppen Tiborcz István luxushotelei. A rendezvény sokaknál negatív reakciókat váltott ki, és többen elkezdték kikövetni az influenszereket, kritizálva az MTÜ által a kampányra fordított jelentős összeget.