„Miért maradt otthon 4000 fideszes?” – kérdezi egy hódmezővásárhelyi lap olvasóitól

A hódmezővásárhelyi Promenad24 arra keresi a választ, hogy miért maradt otthon négyezer vásárhelyi fideszes. Novák Katalin botránya, Magyar Péter felbukkanása, a NER-elit milliárdjai és urizálása, vagy valami egészen más lehet a magyarázat?

A lap korábban Lázár János utódját kereste, aki bejelentette, hogy 2026-ban nem indul újra egyéni országgyűlési képviselőjelöltként. A Promenad24 olvasói között szavazást is tartottak arról, hogy ki legyen Lázár utódja a választókerületben. Most azonban a helyi fideszes szimpatizánsok távolmaradásának okait próbálják megfejteni, miután Márki-Zay Pétert újra polgármesternek választották jelentős fölénnyel.

A lap márciusi eseményekre is kitér, amikor Rákay Philip eladta a Promenad24-ben birtokolt tulajdonrészét, miután a lap munkatársai kritizálták Navracsics Tibort, aki nem határolódott el Márki-Zay Pétertől.

Az olvasók öt lehetséges ok közül választhatnak, hogy miért maradhattak otthon a fideszes szavazók:

  • Novák Katalin és Balog Zoltán,
  • Magyar Péter és Varga Judit,
  • Mészáros Lőrinc és az 1000 milliárdja,
  • magánrepülők és magánjachtok,
  • kevesebb pénz és magas infláció.

A szavazás eredményei alapján úgy tűnik, hogy a négyezer fideszes szavazót leginkább Mészáros Lőrinc és az 1000 milliárdja zavarta, ezt 32%-os arányban, 223 szavazattal választották az olvasók. A második helyen a „kevesebb pénz és a magas infláció” áll 26%-os, 185 szavazattal, míg a harmadik helyre a magánrepülők és magánjachtok kerültek 22%-os, 152 szavazattal. Novák Katalin és Balog Zoltán 13%-os, 91 szavazattal a negyedik, míg Magyar Péter és Varga Judit 8%-os, 55 szavazattal az ötödik helyen áll. Csütörtök délutánig összesen 706 szavazat érkezett be.

A helyi választási eredményeket értékelve a Szegeder is megjegyezte, hogy a kormánypártok helyi szervezetének össze kell szednie magát. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa színeiben indult polgármester, 55 százalékos eredménnyel győzött, míg fideszes kihívója, Grezsa István csak 38 százalékot kapott. Márki-Zay pártja ráadásul az összes választókerületben győzedelmeskedett.

A Fidesz helyi lapja, a Promenád nyílt szavazással keresi a választ arra, hogy miért maradtak távol a szavazók. A választási eredményeket értékelve Orbán Viktor stratégiája, miszerint csak a biztos szavazókat kell elvinni szavazni, és az ingadozókra egy mondatnyi energiát sem szabad fordítani, nem bizonyult sikeresnek Hódmezővásárhelyen. Lázár János korábban a város leghülyébb polgármesterének nevezte Márki-Zay Pétert, de a 2022-ben rá szavazó közel 13 ezer emberből csak 8658-an támogatták a Fidesz polgármesterjelöltjét a legutóbbi választáson, így Márki-Zay magabiztos többséggel tarthatta meg a várost.

A Promenád által felkínált lehetséges magyarázatok között szerepel a kegyelmi ügy, amely zárójelbe tette az eddigi eredményeket és megrendítette az emberek bizalmát a Fidesz-KDNP-ben, valamint Mészáros Lőrinc gazdagodása, ami egyre több jobboldalit zavar. Emellett a felső körök elszakadása a mindennapoktól és a rongyrázós urizálás is irritálhatja a saját táborukat.