Bajban a magyar LMBTQI+ törvények? 35 ország állt ki ellenük a közelgő Pride miatt

Az idei Budapest Pride alkalmából 35 ország nagykövetsége és kulturális intézete állt ki közös nyilatkozatban a magyarországi LMBTQI+ közösség jogai mellett, a hazai LMBTQ-közösség megkülönböztetését politikai indíttatásúnak nevezve.

A 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából csütörtökön közös nyilatkozatot tett közzé 35 ország magyarországi nagykövetsége és kulturális intézete, amelyben kiemelték, hogy teljes mértékben támogatják a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI+) közösség tagjait, valamint kiállnak az őket megillető jogok mellett. A nyilatkozatban politikai indíttatású törekvésnek nevezik a hazai LMBTQ-közösség megkülönböztetését.

A demokratikus államok a jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletén alapulnak. Az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi jog azon a tág előfeltevésen alapul, hogy minden embert azonos jogok és szabadságok illetnek meg, diszkrimináció nélkül. Elutasítunk és elítélünk minden erőszakos cselekményt, gyűlöletbeszédet, zaklatást, megbélyegzést és diszkriminációt, amely egyének és közösségek ellen szexuális irányultságuk, nemi identitásuk, nemi önkifejezésük vagy nemi jellemzőik alapján irányul, és támogatjuk az ilyen cselekményekkel szembeni küzdelmet. Komoly aggodalommal tölti el őket minden olyan újabb, Magyarországra is jellemző jogszabály-alkalmazás és politikai retorika, amely nincsen összhangban a megkülönböztetésmentességnek, a nemzetközi emberi jognak és az emberi méltóságnak az alapelveivel, és hozzájárul az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez.

A nyilatkozatban hangsúlyozták a nemzetközi emberi jogok, az emberi méltóság, a véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadsága, a magánélethez való jog és az egyenlő bánásmód sérthetetlenségét minden ember számára. Kiemelték azt is, hogy fontosnak tartják az LMBTQI+ személyek emberi jogainak védelmét biztosító szabályozói környezetet. A sokféleség ünneplése fontos módja annak, hogy előmozdítsuk mindenki emberi jogainak tiszteletben tartását.

David Pressman a nyilatkozattal kapcsolatban a Telexnek elmondta: most először számos ország egyesült, hogy komoly aggodalmát fejezze ki a Magyarországon bevezetett LMBTQ-ellenes törvények miatt, valamint azok megszüntetését követelje. Ezen túl egyhangúlag sürgetik, hogy szűnjön meg az LMBTQ-személyek és családjaik politikailag motivált célponttá tétele.

Nem ez az első alkalom, hogy nagykövetségek szólalnak fel az LMBTQ-közösséget megbélyegző magyar jogszabályok és politikai retorika ellen. 2021-ben 30, 2022-ben 42, 2023-ban 38 ország budapesti nagykövetsége írt alá egy hasonló nyilatkozatot, az idei viszont az első olyan, amelyben politikai indíttatásúnak nevezik a közösség megkülönböztetését – kiemelve, hogy a magyar kormány célba vette az LMBTQI-személyek könyvekben, kulturális intézményekben és médiában való megjelenítését.

A nyilatkozatot az alábbi nagykövetségek és kulturális intézetek írták alá: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kanada, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia, Új-Zéland, Ukrajna, Flandria Diplomáciai Képviselete, British Council, Camões Intézet, Cervantes Intézet, Cseh Centrum, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest.