1,7 milliárd forint a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek ellenőrzésére

A kormány döntése értelmében 1,7 milliárd forintot különítettek el a gyermekotthonok vezetőinek viselkedésének és életvitelének ellenőrzésére.

A feladatot a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) fogja ellátni. A csütörtök este közzétett kormányhatározat alapján a Belügyminisztérium (BM) és az NVSZ összesen 1,7 milliárd forintot kap az idei évre, hogy a gyermekvédelmi intézmények vezetői és szakmai munkakörben dolgozói pszichológiai alkalmassági vizsgálaton essenek át, és életvitelük "kifogástalan" voltát ellenőrizzék.

A rendelkezésre álló összegből csaknem 1,4 milliárd forintot bérekre terveznek fordítani. A kormányhatározat szerint 2025-től évente 1,4 milliárd forintot, valamint az NVSZ-nek 750 millió forintot kell a költségvetésben előirányozni ugyanezen célokra.

Az ellenőrzés alá eső személyeknek, beleértve a családtagjaikat is, részletesen be kell számolniuk magánéletükről. Az NVSZ fogja őket ellenőrizni, hasonlóan ahhoz, ahogy a hálapénzt elfogadó vagy hamis igazolásokat kiállító orvosok esetében tették.

A kormányhatározat értelmében az eszközbeszerzéseket mentesítették a költségvetési szervekre vonatkozó korlátozások alól.

Továbbá, a kormány döntése alapján a nevelőszülők teljes díjazásban részesülnek majd a kollégista gyermek után, amire a BM 92 millió forintot kap.