Új kombinált vakcina a láthatáron: COVID és influenza ellen egyaránt hatékony

A Moderna által végzett 3. fázisú klinikai vizsgálatok pozitív eredményeket hoztak egy olyan kombinált vakcina esetében, amely egyszerre nyújt védelmet a COVID-19 és az influenza ellen. Ez a fejlesztés új lehetőségeket nyithat meg a járványok elleni harcban.

A Science Alert által közzétett információk szerint a Moderna bejelentette a COVID-19 és az influenza elleni kombinált vakcina, az mRNS-1083 sikeres 3. fázisú klinikai vizsgálatát. A vizsgálatban körülbelül nyolcezer résztvevő vett részt, akiket két korcsoportra osztottak: az egyik csoport tagjai 50 és 64 év közöttiek voltak, míg a másik csoportba az 65 éves vagy annál idősebb személyek tartoztak.

A résztvevők véletlenszerűen kapták meg a kombinált vakcinát vagy egy kontrollcsoportot, amely magában foglalta a COVID-19 elleni és az influenza elleni vakcinát külön-külön. A vizsgálat során a biztonságosságot és az immunválaszt is értékelték. A jelentés szerint a kombinált vakcina mindkét korcsoportban erősebb immunválaszt váltott ki a COVID-19 és három influenzatörzs ellen, mint a külön-külön beadott vakcinák.

A mellékhatások tekintetében a kombinált vakcina jól tolerálhatónak bizonyult, a leggyakoribb mellékhatások az izomfájdalom, a fáradtság és az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom voltak.

A kutatások azt mutatják, hogy a kombinált vakcina jelentős közegészségügyi előnyökkel bírhat, mivel nem csak az egyének egészségét védi, hanem a gazdaságra és az egészségügyi rendszerre gyakorolt pozitív hatása is lehet. A Moderna tervei szerint a vakcina hatósági engedélyeztetését követően 2025-ben kezdődhet meg a szállítása.

A vállalat a kísérleti adatokat egy közelgő orvosi konferencián kívánja bemutatni, és hamarosan kérelmezni fogja a szükséges hatósági engedélyeket.