Gazdagok tömeges távozása várható az Egyesült Királyságból

Rekordszámú milliomos tervezi, hogy elhagyja az Egyesült Királyságot 2024-ben, a Henley Private Wealth Migration Report szerint, amelyet a politikai változások is befolyásolhatnak.

A Henley Private Wealth Migration Report adatai alapján 2024-ben nettó 9500 nagy vagyonnal rendelkező magánszemély hagyhatja el az Egyesült Királyságot, ami több mint kétszerese a tavalyi 4200-as számnak. A jelentés szerint ez a szám rekordnak számít, és a tendencia a közelgő parlamenti választásokkal összefüggésben tovább erősödhet.

Az Egyesült Királyság hosszú ideig vonzó célpont volt a világ szupergazdagjai számára, az 1950-es évektől kezdve egészen a 2000-es évek elejéig sok gazdag család költözött ide különböző kontinensekről. Azonban ez a tendencia körülbelül egy évtizede megfordult, és a Brexit utáni időszak különösen jelentős hatással volt a gazdagok elvándorlására: 2017 és 2023 között összesen 16 500 milliomost veszített az ország.

A politikai változások is hozzájárulhatnak a milliomosok távozásához. Hannah White, az Institute for Government agytröszt vezérigazgatója szerint az idei parlamenti választások gyorsíthatják az elvándorlást. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a Munkáspárt jelentős előnyben van a Konzervatív Párttal szemben, és bár vállalkozásbarát politikát hirdetnek, programjukban olyan intézkedések is szerepelnek, amelyek hátrányosan érinthetik a gazdagokat, mint például az adókedvezmények megszüntetése és új adók bevezetése nem brit lakosok számára.

Az elemzők szerint a gazdasági és politikai környezet már most is generálja a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek elvándorlását. Az ingatlanokra kivetett magas illetékek és az adórendszer változásai további ösztönzők lehetnek arra, hogy ezek az emberek máshol keressenek otthont.