Rekordszámú konzuli védelem a német-magyar meccs előtt

Korábban sosem regisztráltak annyi magyar drukkert konzuli védelemre, mint a mostani német-magyar labdarúgó Európa-bajnokság csoportmérkőzés előtt, Szijjártó Péter szerint közel háromszorosára nőtt a szám az előző Svájc elleni meccshez képest.

A konzuli védelemre összesen 2282 magyar szurkoló regisztrált, ami a legmagasabb szám, amit valaha futballmérkőzés előtt mértünk. A magyar szurkolók megerősített konzuli jelenlétre számíthatnak Stuttgartban, ahol több mint tízezer jegyet szereztek meg magyar állampolgárok szervezett formában, és a minisztérium szerint a stadionban ennél is több magyar lesz jelen.

A városban tizenegy magyar konzul lesz készenlétben, hogy segítséget nyújtsanak a szurkolóknak. A repülőtéren, a vasútállomáson, a szurkolói zónában, a stadion környékén és a szurkolói vonulás során is jelen lesznek a konzulok.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a mobil konzuli iroda a szurkolói zónában helyezkedik el, és a szurkolói vonulás, amely három évvel ezelőtt még nem kapott engedélyt Németországban, ezúttal megrendezésre kerül.

A magyar válogatott kapusa, Gulácsi Péter is megjegyezte, hogy a szerdai mérkőzés a német házigazdák számára mintha idegenbeli lenne, annyira sok magyar szurkoló várható a stuttgarti stadionban.

A minisztérium arra kérte a magyar szurkolókat, hogy tartózkodjanak a pirotechnikai eszközök használatától, mivel azokat a német hatóságok szigorúan tiltják. A Sváj elleni meccsen csak egy komolyabb rendőrségi ügy volt emiatt.

Szijjártó reményét fejezte ki, hogy a mostani mérkőzés kevesebb kellemetlenséggel jár majd, mint a három évvel ezelőtti müncheni meccs, amikor 18 magyart állítottak elő a helyi hatóságok.

A magyar válogatott 18 órától lép pályára Németország ellen a stuttgarti Mercedes-Benz Arénában. Érdekesség, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök is a szurkolók között lesz, aki gyerekek társaságában, menetrend szerinti Wizzair gépen utazott a mérkőzésre. Novák, aki a februári kegyelmi ügy óta kerüli a nyilvánosságot, és aki elnökként bő másfél év alatt csak egy alkalommal repült menetrend szerinti járattal, most a szurkolók között foglal helyet, ami a korábbi utazási szokásaitól eltérő viselkedés. A volt köztársasági elnököt a budapesti repülőtéren egy dokumentumfilm-készítő, Józsa László szúrta ki és készített vele egy szelfit is, amit az Instagram-felületére töltött fel. Novák Katalin magyar mezben utazik Stuttgartba, és a 444.hu szerint Józsa László dokumentumfilmes kiposztolta az Instagramján, hogy Stuttgartba tartó egyik járatra várva összefutott a magyar mezben utazó volt államfővel.

Novák nem először utazik külföldre a februári lemondása óta, májusban Spanyolországban bukkant fel, az Andalúziai Királyi Lovasiskolában. A Válasz Online szerint Novák 36-szor utazott külföldre Balog Zoltán volt humánminiszterrel, nem ritkán kettesben. A volt köztársasási elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők: ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 5,2 millió forint havonta. Novák lakást is igényelhetett volna, ezzel nem élt, titkárságot viszont igényelt magának. A Szabad György Irodaházban kapott helyet Novák Katalin titkársága, amely összesen négyfős, a volt köztársasági elnök ugyanis nemcsak személyi titkárt, kommunikációs referenst és titkárságvezetőt, de egy gazdasszonyt is igényelt. A volt államfőt egy háromfős titkárság segíti munkájában, amelynek költségeit az Országgyűlés Hivatala finanszírozza.