Vlagyimir Putyin Vietnam felé nyújtja a barátság kezét

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, dicsérte Vietnam kiegyensúlyozott megközelítését az ukrajnai konfliktusban, és kiemelte az orosz-vietnami energetikai és kereskedelmi együttműködés sikereit.

Vlagyimir Putyin a Vietnami Kommunista Párt hivatalos lapjában, a Nhan Danban megjelent cikkében méltatta Vietnamot az ukrajnai háborúval kapcsolatos "kiegyensúlyozott" álláspontjáért. Az orosz elnök szerint Vietnam hivatalosan semleges külpolitikát folytat, és nem ítélte el Oroszország Ukrajna elleni támadását.

Putyin a cikkben kiemelte az energetikai együttműködés stratégiai jelentőségét, említést téve a Dél-kínai-tengeren és Észak-Oroszországban működő fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos közös vállalkozásokról. A Gazprom gázmezőket üzemeltet Vietnamban, míg a Novatek cseppfolyósított földgáz (LNG) projektek indítását tervezi az országban.

A kétoldalú kapcsolatok másik fontos elemeként Putyin egy nukleáris tudományos és technológiai központ létrehozását is említette Vietnamban, amelyet az orosz Roszatom támogatna. Ez a lépés követi Vietnam korábbi döntését, amelyben egy évtizeddel ezelőtt felfüggesztették egy atomerőmű fejlesztési tervét.

Vlagyimir Putyin hamarosan Hanoiban találkozik a vietnami vezetőkkel, ez lesz az első látogatása az országban 2017 óta, amikor az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján vett részt.