Oroszország titkos fegyvergyártási kapacitásának bővítése és az észak-koreai támogatás

Oroszország kínai használt szerszámgépek beszerzésével próbálja kibővíteni fegyvergyártási kapacitásait, megkerülve ezzel a nyugati szankciókat és exportellenőrzéseket, a Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) jelentése szerint. A Kreml ebben a tevékenységében Peking segítségét élvezi, átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégeken keresztül szerezve be a nyugati vállalatok által gyártott, Kínában maradt régebbi, csúcskategóriás szerszámgépeket.

Az AMG, egy moszkvai székhelyű vállalat, amely egy orosz katonai beszállító és az USA által szankciók alá vont cég, jelentős szerepet játszik ebben a hálózatban. Az oroszországi invázió óta az AMG növelte a japán Tsugami cég által gyártott számítógépes vezérlésű szerszámok behozatalát, amelyek elengedhetetlenek a védelmi ipar számára.

A vámdokumentumok szerint az AMG 2021-ben mintegy 600 000 dollár értékben vásárolt Tsugami eszközöket egy hivatalos japán beszállítótól, de 2023-ra ez az összeg 50 millió dollárra nőtt. Az ügyletekhez két rejtélyes közvetítőt vontak be: az Amegino, egy az Egyesült Arab Emírségekben székhellyel rendelkező, az Egyesült Államok által szankcionált beszállító, és az ELE Technology, amely csalárd módon egy amerikai szerszámgép-forgalmazó vállalat részlegeként tünteti fel magát.

Az ELE Technology állítása szerint illinois-i raktárral rendelkezik, és a Chicago O'Hare repülőtérről kínál felszállási lehetőséget, de valójában a cég székhelye Kínában, Sencsenben található. A Tsugami cáfolta, hogy közvetlenül szállított volna árut az ELE-nek, amely jelenleg két használt Tsugami gépet árul, 2001-es és 2005-ös gyártásúakat.

Az Amegino és az ELE együttműködése révén 2023 elején 2,7 millió dollár értékű árut szállítottak Oroszországba. A Tsugami gépek iránti orosz érdeklődés azután nőtt meg, hogy a hivatalos forgalmazók 2022-ben visszahúzódtak az orosz piacról, és a cég mintegy 20 éve támaszkodik a kínai piacra, ahol a világ 200 000 gépéből több mint 100 000 Tsugami gép található.

A japán kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy a G7-partnerekkel együttműködve megerősítik a szankciók kijátszása elleni intézkedéseket.

Ezenkívül Oroszország támogatást kapott Észak-Koreától is az ukrajnai háborúhoz. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosította az orosz kormányt, hadsereget és népet az Ukrajnában a szuverenitás, a biztonsági érdekek és a területi egység megvédésének érdekében folyó különleges hadművelet végrehajtásában. A Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatokat még az egykori szovjet-észak-koreai viszonynál is szívélyesebbnek nevezte, és méltatta Oroszország szerepét a világ stratégiai stabilitásának és egyensúlyának fenntartásában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mondott a támogatásért, és bejelentette, hogy új egyezményt fognak aláírni a kapcsolatok további mélyítésére. Dél-Korea külügyminisztériuma "súlyos aggodalmának" adott hangot a Moszkva és Phenjan közötti katonai együttműködés miatt, hangsúlyozva, hogy ez Kína érdekeivel is szembemegy, és sürgette Pekinget, hogy vállaljon közvetítő szerepet a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben Észak-Koreában járt, ahol Kim Dzsong Unnal közösen aláírtak egy átfogó stratégiai partnerségi megállapodást, amely kölcsönös katonai segítségnyújtásról és együttműködésről rendelkezik, bár a dokumentumot "békés és védelmi jellegűnek" nevezték. Putyin hangsúlyozta, hogy Észak-Koreának joga van megvédenie szuverenitását és biztonságát, és kész diplomáciai erőfeszítéseket tenni a Koreai-félszigeten esetleges fegyveres konfliktus megelőzése érdekében.

Dél-Korea külügyminisztériuma közleményében „súlyos aggodalmának” adott hangot a mostani látogatás miatt, és hangsúlyozta: a térség feszültségét tovább mélyíti a Moszkva és Phenjan közötti katonai együttműködés. Szerintük ez Kína érdekeivel is szembemegy, és sürgették Pekinget, hogy vállaljon közvetítő szerepet a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében. Sin Vonsik dél-koreai védelmi miniszter szerint Észak-Korea csaknem ötmillió tüzérségi lövedéket szállíthatott már Oroszországnak, és Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan még további szállítmányokat fog kérni közelgő phenjani látogatásán, bár Moszkva és Phenjan tagadja a fegyverszállításokkal kapcsolatos állításokat.

: Financial Times : article-2 : article-3