Új szintre léptek az orosz kibertámadások

A német belügyminiszter, Nancy Faeser szerint a kémkedés és a kibertámadások veszélye új dimenziót ér el Németországban. A Politico által ismertetett legfrissebb éves jelentés szerint, miután kiutasították az orosz diplomatákat, Oroszország finomhangolt hírszerzési stratégiát alkalmaz.

A német belügyminiszter, Nancy Faeser arra figyelmeztet, hogy a „külföldi ellenfelek”, köztük Oroszország, Kína és Irán, növekvő kiberfenyegetést jelentenek. Faeser Berlinben újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a demokráciát fenyegető kémkedés, szabotázs, dezinformáció és kibertámadások új szintet értek el. A német belügyi hírszerző ügynökség éves jelentése szerint a Kreml intenzívebb és sokoldalúbb kampányt folytat Berlin ellen, amely magában foglalja a kémkedést, kibertámadásokat és dezinformációs műveleteket is.

Thomas Haldenwang, a német belügyi hírszerzés elnöke szerint 2023-ban nagyszabású kibertámadási kampány irányult értékes célpontok ellen az üzleti és politikai életben, beleértve az SPD pártvezetőségét is. Ezt a támadást az APT 28 csoportnak tulajdonítják, amelyet az orosz katonai hírszerzés irányít.

A jelentés kiemeli az iráni hírszerző szolgálatok tevékenységét is, amelyek célja az iráni ellenzéki csoportok és személyek megfigyelése volt a rezsim elleni tavalyi tüntetések után. Emellett a kínai hírszerzés is aktív volt, fő céljuk a száműzetésben élő személyek megfigyelése volt, de a kémtevékenységüket a kutatás, az üzleti élet és a politikai területekre is kiterjesztették.

A jelentés szerint a belföldi szélsőséges fenyegetés is nőtt, a szélsőségesek által elkövetett bűncselekmények száma 2023-ban 39 433-ra emelkedett, ami minden idők legmagasabb értékét jelenti. Az iszlamista terrorizmus veszélyével összefüggésbe hozható radikalizálódott személyek száma szinte változatlanul 27 200 volt, azonban maga az iszlamista terrorizmus fenyegetése megnőtt a Hamász által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadás, és az azt követő háború után.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere az orosz hekkertámadások kapcsán megjegyezte, hogy az ország történelme során többször is próbáltak befolyásolni különböző formákban, beleértve a hekkertámadásokat is. A miniszter szerint a kormányzatban és a minisztériumban dolgozó szakemberek feladata a biztonság fenntartása, és ha kihívás éri őket, nekik kell megtenniük a szükséges lépéseket.