Németh Nándor ezüstérmes az úszó Európa-bajnokságon

Németh Nándor egyéni csúccsal szerezte meg az ezüstérmet a belgrádi úszó Európa-bajnokságon a 100 méter gyors úszásban.

A verseny előzetes eredményei alapján izgalmas döntőre lehetett számítani. David Popovici, a korábbi világcsúcstartó román úszó, a legjobb idővel várta a döntőt, míg Németh Nándort, aki világbajnoki bronzérmes, és Andrej Barna, a hazai közönség kedvence, csak egy századmásodperccel maradtak el egymástól. A negyedik helyen Milák Kristóf állt, aki olimpiai szintet érő teljesítménnyel jutott a döntőbe.

A verseny féltávjánál Németh állt az élen, de a második hosszban Popovici megelőzte, és a világcsúcstól csupán nyolc századmásodperccel lemaradva nyerte meg az aranyérmet. Németh egyéni csúccsal, 47.49 másodperces idővel ért célba, ami alig marad el Milák országos rekordjától. Milák Kristóf a hatodik helyen végzett 48.41 másodperces idővel.

Németh Nándor a verseny után elmondta, hogy értetlenül áll az elért eredmény előtt. Kiemelte, hogy az Európa-bajnokságra csak egy számot és két váltót vállalt, hogy ne vigye túlzásba a terhelést, és hétfőtől kezdve tudjon olyan edzéseket végezni, amelyek az időszaknak megfelelnek. Németh az elmúlt két hónapban többször is betegséggel küszködött, és saját bevallása szerint nem százszázalékos állapotban érkezett a kontinensviadalra. A célja, hogy a jövőben még tovább faragjon az idején, mivel a formába hozás során még néhány tizedmásodpercet lehet javítani.

Az edzéseredményeim alapján nem számítottam ilyen időre, sokat betegeskedtem, szóval, meglepett, hogy ilyen jól ment. A világbajnokságon bronzérmes voltam, most egy ezüst, aztán majd az olimpia... Mindenesetre megpróbálom, rámegyek az aranyra, aztán meglátjuk, mi lesz belőle – mondta Németh.

Popovici, aki régi ismerősünk, először lement a vegyes zónából edzőjéhez, Adrian Radulescuhoz, aki vért vett versenyzője ujjából, hogy megmérje a laktátszintjét. Aztán persze Popovici nyilatkozott az Indexnek:

I'm back! – kezdte, idézve Arnold Schwarzeneggert a Terminátorból. – Úgy érzem, megint ott vagyok, ahol két éve voltam, amikor Budapesten világbajnokságot nyertem. Coolnak látszom? Valószínűleg azért, mert az is vagyok. Az úszás nem minden, annyi szép dolog van ezen kívül is a világon! Alig várom már az párizsi olimpiát.

A 100 méteres férfi pillangó középfutamaiból kimaradt a svájci Noé Ponti, kiderült, hogy elrontotta a gyomrát, hányt, nem is tudott indulni. Mindkét középdöntőt a magyarok nyerték, az egyiket Kós Hubert 51.31-gyel, a másikat Milák Kristóf, aki kissé fáradt volt, hiszen negyedóra pihenője sem volt a 100 m gyors döntője után, 51.57 mp-cel. Utóbbi ezúttal sem volt szóra bírható.