Ki nyeri a német–magyar meccset?

Este hat órakor kezdődik az Európa-bajnokság egyik leginkább várt mérkőzése, ahol a magyar válogatott a német csapattal néz szembe. A találkozó előtt a magyar csapat nehéz helyzetben van, hiszen a németektől és a svájciaktól is elszenvedett vereségek után már nincs pontjuk, de korábbi teljesítményei alapján nem esélytelen az erős ellenfelek ellen.

Az Európa-bajnokság során a magyar válogatott eddigi útja nem volt zökkenőmentes, hiszen a svájciaktól elszenvedett 3-1-es vereség után komoly kritikákat kapott a csapat, és a németek elleni meccsen is kikapott. A német válogatott viszont magabiztosan, 5-1-re győzte le Skóciát, ami a torna eddigi legnagyobb különbségű győzelme volt. A magyar csapat azonban az utolsó félórában megmutatta, hogy képesek javítani a játékukon, és korábban is bizonyították már, hogy a nagy csapatok ellen képesek meglepetést okozni.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint a svájciak elleni meccsen csak kevés játékos teljesített elfogadható szinten, míg a német sajtó csalódást keltőnek ítélte a magyarok teljesítményét. Szoboszlai Dominik, a válogatott csapatkapitánya a németek elleni 2-0-s vereség után elmondta, hogy a hozzáállás és a futómennyiség rendben volt, a helyzeteik is megvoltak, de nem szabad elfelejteni, hogy egy minőségi német válogatottal játszottak. Rossi azonban kritikát fogalmazott meg a bíróval szemben, mondván, hogy kettős mércét alkalmazott a magyarokkal szemben, és a játékvezető volt a meccs legrosszabbja. A BBC szakértői azonban higgadtabban értékelték a helyzetet, kiemelve Szoboszlai fontosságát a csapatban, valamint Varga Barnabás és Sallai Roland közötti összhangot. Toni Kroos, a német válogatott játékosa pedig figyelmeztette a szurkolókat, hogy a magyar csapat erősebb, mint a skót, így nem szabad előre elkönyvelni a győzelmet.

A csoportban később Skócia és Svájc is megmérkőzik, de a magyar válogatott számára már csak a skótok elleni győzelem adhat esélyt a továbbjutásra. Szoboszlai szerint a csapatnak reálisnak kell maradnia, és fel kell mérni az erőviszonyokat, hiszen túl nagy elvárásokat támasztottak maguk felé. A Skócia–Svájc mérkőzés 0-0-s döntetlennel zárult, ami azt jelenti, hogy Svájc már biztos továbbjutó, míg a magyar válogatott számára a skótok elleni győzelem esetén a harmadik hely még továbbjutást jelenthet. Rossi szerint az utolsó meccsen mindent megtesznek, hogy ne távozzunk pont nélkül, mert annál többet érdemlünk.

A mérkőzés előtti várakozások tehát vegyesek, de a magyar szurkolók reménykedhetnek egy meglepetésben. Este hatkor kezdődik a mérkőzés, amit percről percre követhetnek majd, és utána kilenckor a Skócia–Svájc találkozót is figyelemmel kísérhetik. A fogadóirodák szorzói alapján a német válogatott a meccs esélyese, de a fogadók között vannak, akik a magyar csapat győzelmére is mernek tenni, remélve a meglepetést. Az Eb első fordulójának tapasztalatai alapján a papírforma dominál, de a meglepetések is előfordulnak, így a magyar válogatott szurkolói is bízhatnak a csapatukban.

A továbbjutás szempontjából a németek elleni döntetlen már nem jelenthet jó alapot, mivel a magyar válogatott jelenleg 0 ponttal és -4-es gólkülönbséggel áll a csoportban. A csoport harmadik helyére 1 vagy 2 ponttal kerülni valószínűleg nem lenne elegendő a továbbjutáshoz, mivel a hat csoport harmadikjai közül a négy legtöbb pontot szerző megy tovább. A pontazonosságnál az egymás elleni eredmény dönt, utána a gólkülönbség. Ha a magyar válogatott győzni tudna a németek ellen, akkor már a döntetlen is elég volna Skócia ellen a továbbjutáshoz, minden más helyzetben viszont győzni kell. A szurkolóknak tehát érdemes figyelemmel kísérniük a Svájc–Skócia mérkőzést is, hiszen annak eredménye is befolyásolhatja a magyar válogatott esélyeit. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a hárompontos csoportharmadikok között kell majd számolgatni, ki az, aki éppen továbbmegy, és ki esik ki a csoportkörben.