Jordan Bardella reakciója Kylian Mbappé nyilatkozatára és az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja

A Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella kínosnak találja, hogy Kylian Mbappé, a híres francia futballista, a szélsőjobb elleni szavazásra buzdított a közelgő parlamenti választások előtt, miközben Ukrajnával kapcsolatos álláspontjában a lőszerellátást támogatja, de a francia csapatok küldését ellenzi.

Kylian Mbappé, a francia labdarúgó-válogatott csapatkapitánya és csapattársa, Marcus Thuram arra kérte a franciákat, hogy a június 30-án és július 7-én rendezett előrehozott parlamenti választáson ne adják le szavazatukat a szélsőséges eszméket képviselő pártokra. Mbappé konkrétan nem említette meg a Nemzeti Tömörülést, de nyilatkozata egyértelműen a párt ellen irányult, míg Thuram arról beszélt, hogy a franciáknak minden nap meg kell küzdeniük azért, hogy a Nemzeti Tömörülés ne kerüljön hatalomra. Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke a CNews csatornán fejtette ki véleményét, hangsúlyozva, hogy tiszteletben kellene tartani a francia emberek döntését, utalva ezzel a pártja által az európai parlamenti választásokon elért 31,37 százalékos eredményre.

Bardella szerint különösen kínos, amikor a magas fizetésből élő sportolók próbálják megmondani az embereknek, hogyan éljenek, vagy hogyan szavazzanak, miközben ők maguk védett körülmények között élnek. A Nemzeti Tömörülés vezetője ezzel a francia válogatott játékosaira, köztük Mbappéra és Marcus Thuramra célzott.

Mbappé korábban kifejtette, hogy a szélsőségek és a megosztó eszmék ellen van, és nem szeretne egy olyan országot képviselni, amely nem tükrözi az értékeket, amelyeket képvisel. A futballista arra buzdította a fiatalokat, hogy vegyenek részt a választáson, és tegyenek érvényes döntést az ország jövőjét illetően. Mbappé balesete, amelyben orrát törte, kétségessé teszi részvételét az Európa-bajnokság csoportkörének további mérkőzésein.

A felmérések alapján a Nemzeti Tömörülés a választások egyik legnagyobb esélyese, jelenleg 33 százalékponton áll, amit a szélsőbaltól a balközépig terjedő Új Népfront (NFP) követ 28 százalékponttal, míg Macront támogató Ensamble! (jelentése Együtt) koalíciója a szavazatok 18 százalékát szerezhetné meg. A Köztársaságiak Macront támogató részét 5, a Le Pent támogatók részét 4 százalékpontnyian támogatják.

Emmanuel Macron francia elnök a június 9-i európai parlamenti választáson elszenvedett veresége után jelentette be, hogy feloszlatja a parlamentet és előrehozott választásokat ír ki, mivel szerinte nem lehet figyelmen kívül hagyni a politikai átrendeződést. A választási kampány hivatalosan június 17-én kezdődött.

Macron kampányidőszakát egy új botrány is beárnyékolja, miután baloldali kihívóinak programját oly módon kritizálta, hogy transzfóbiával vádolták meg. Macron a kampányeseményen kritizálta az NFP programját, ami megkönnyítené a nemváltoztatás jogi menetét, amihez a jelenlegi bírósági döntés helyett mindössze egy kérvény leadásával egyszerűsítenék a folyamatot. Macron pártjából, a Reneszánszból is érkezett kritika, a nyíltan homoszexuális Clément Beaune szerint a politikai közbeszédben a transz emberek és az LMBTQ-emberek stigmatizálását el kell utasítani.

Az NFP egyik pártja, a szocialisták vezetője, Olivier Faure Macron 2017-es beiktatására utalva lediktátorozta a francia elnököt, mondván, hogy Jupiter helyett Franciaország Nérót kapott, azaz a szocialista elnök szerint Macron épp a szélsőjobb toposzait és nézeteit visszhangozza.

A Francia Labdarúgó Szövetség elnöke, Philippe Diallo a csapat németországi táborában tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a játékosok szabadon elmondhatják véleményüket, és arra kérte a politikai pártokat, hogy ezeket a megjegyzéseket ne használják fel a saját érdekükben.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke, a francia szélsőjobb vezetője támogatja Ukrajna lőszerrel való ellátását, de ellenzi francia csapatok küldését a kelet-európai országba, álláspontja közel áll Macronéhoz, de hangsúlyozza az eszkaláció elkerülését. Bardella szerint Ukrajnának rendelkeznie kell a szükséges lőszerrel és felszereléssel, hogy helyt tudjon állni, ugyanakkor ellenzi, hogy francia csapatokat küldjenek oda. A szélsőjobboldali párt vezetője kijelentette, hogy tiszteletben tartaná Franciaország nemzetközi kötelezettségvállalásait, és támogatni kívánja a francia védelmi ipar megerősítését is.