Izraeli hadsereg: jóváhagyták a műveleti terveket egy libanoni offenzívához

Az Izraeli hadsereg bejelentette, hogy jóváhagyták egy esetleges libanoni offenzíva tervét, amelynek keretében Haifa ellen is támadást indíthatnak, miközben az Egyesült Államok nem kíván regionális háborút vívni.

A helyzetértékelés részeként az izraeli hadsereg megerősítette a műveleti terveket egy libanoni offenzívához és döntést hoztak a terepen lévő csapatok készültségének fokozására. A döntést az északi parancsnokság stábjának ülését követően hozták meg.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter figyelmeztetett, hogy hamarosan döntés születhet a libanoni Hezbollah síita szervezet elleni háborúról. Haszan Naszr Alláh Hezbollah-vezető fenyegetései nyomán, miszerint megrongálhatják Haifa kikötőjét, Izrael közel került ahhoz a ponthoz, ahol dönteni kell a Hezbollah és Libanon elleni játékszabályok megváltoztatásáról. Kac szerint egy teljes körű háborúban a Hezbollah meg fog semmisülni, Libanon pedig súlyos vereséget fog szenvedni, de Izrael is súlyos árat fizetne, azonban az ország egységes, és helyre kell állítani lakosai biztonságát északon.

Amerika hűtené a kedélyeket

A Pentagon szóvivője, Pat Ryder tábornok közölte, hogy az Egyesült Államok nem kíván szélesebb regionális háborút a Közel-Keleten. A Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat, válaszul pedig Izrael támadja a milícia állásait.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta, hogy egyetlen leállított bombaszállítmányon kívül a tervezett ütemben zajlik az amerikai fegyverek szállítása Izrael számára. Blinken szerint az Egyesült Államok egyetlen bombaszállítmány küldését vizsgálja felül, amely nagy hatóerejű bombákat tartalmaz, de a többi katonai szállítás az eredeti tervek szerint halad.