Külföldi utazás és egészségügyi védelem

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) adatai alapján a külföldre utazók harmada még mindig nem köt megfelelő utasbiztosítást, pedig az orvosi ellátás költségei jelentősen eltérhetnek az egyes országokban.

Az utasbiztosítások díja az év első öt hónapjában naponta és személyenként átlagosan 702 forint volt, ami mindössze 5,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 665 forintos összegnél. Ennek ellenére sokan nem gondoskodnak elegendő védelemről, pedig a bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítások gyakran korlátozottak, és az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) sem nyújt teljes körű védelmet.

Az orvosi ellátás költségei az EU országaiban legalább 50 millió forintos, a világ távolabbi részein 100 millió forintos, míg az Egyesült Államokban és Kanadában 150 millió forintos térítési limitekkel számolhatnak az utazók. A bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítások esetében is fontos a térítési feltételek alapos áttekintése és szükség esetén kiegészítő biztosítás kötése.

Az EEK csak az egészségügyi ellátással közvetlenül kapcsolódó költségeket fedezi, nem terjed ki például a betegszállításra vagy a poggyászkárra. Ha a kezelést magánszolgáltató végzi, a kártya csak akkor fedezi az ellátást, ha a szolgáltató szerződéses viszonyban áll az adott tagállam társadalombiztosítási szervével. Emellett számos országban az állami szolgáltatók esetében is önrészt kell fizetni az ellátásért, egyes uniós államokban pedig visszatérítéses rendszer működik, vagyis az ellátás és a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie.

Az utasbiztosítások megkötésénél több szempontot is figyelembe kell venni. Az időzítés fontos, mivel a biztosítók egy része előírja, hogy a szerződést még Magyarországon kell megkötni, bár a túlnyomó részét ma már online kötik meg az ügyfelek, gyakran az utazás napján. A kizárások között szerepelnek a már meglévő betegségek, a terhességgel kapcsolatos problémák, és bizonyos extrém sportok. Emellett a Külügyminisztérium által veszélyesnek minősített országokba, mint például Ukrajna, nem lehet utasbiztosítást kötni. A nagyobb értékű tárgyak biztosítási fedezetének feltételei is eltérőek lehetnek, ezért itt is érdemes lehet kiegészítő biztosítást kötni.

Az utasbiztosítások feltételei között igen jelentős eltérések vannak, ezért a szerződéskötés előtt mindenképpen célszerű biztosítási alkusz segítségével több biztosító többféle ajánlatait is összehasonlítani – hívja fel a figyelmet Baksa Melinda, a FBAMSZ elnökségi tagja. Ma már a biztosítási alkuszok összehasonlító felületein percek alatt akár magunk is elvégezhetjük ezt a feladatot, az igényeinknek megfelelő utasbiztosítás megkötésével pedig egyszerűen elérhetjük, hogy a nyári vakáció valóban a lehető legkisebb kockázatok mellett teljen.