Amerika cáfol: Nem hagyják cserben Izraelt

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken cáfolta azokat az állításokat, miszerint az amerikai kormány cserben hagyná Izraelt, és kijelentette, hogy a fegyverszállítmányok a tervezett ütemben haladnak, kivéve egy leállított bombaszállítmányt.

Antony Blinken szerint az Egyesült Államok csak egyetlen bombaszállítmány küldését vizsgálja felül, amely nagy hatóerejű, többek között 1000 kilogrammos bombákat tartalmaz. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az amerikai adminisztráció aggódik az ilyen eszközök sűrűn lakott területeken történő bevetése miatt. Blinken megerősítette, hogy a többi katonai szállítás az eredeti tervek szerint halad.

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu azonban kritikát fogalmazott meg az amerikai adminisztrációval szemben, mondván, hogy az Egyesült Államok visszatartja a fegyvereket és lőszereket, ami lassítja az izraeli hadműveleteket. Netanjahu szerint, ha megkapnák a szükséges eszközöket, gyorsabban végezhetnék el a Hamász elleni műveleteket.

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre szintén visszautasította azokat az állításokat, hogy más fegyvereket is visszatartanának, és kifejezte, hogy nem értik, miről beszél Netanjahu.

Az Axios értesülései szerint Joe Biden amerikai elnök tanácsadói felháborodtak Netanjahu videóüzenetén, és az Egyesült Államok egyik küldöttje személyesen közölte a nemtetszésüket az izraeli kormányfővel. Emellett Washington lemondott egy magas rangú amerikai és izraeli tisztviselők között esedékes találkozót, hangsúlyozva, hogy az ilyen vádaskodások következményekkel járnak.

Az amerikai adminisztráció korábban jelezte, hogy leállíthatják az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat, ha az izraeli hadsereg átfogó katonai műveletet kezdene a civilektől zsúfolt Rafahban. Biden és a Fehér Ház vezető tisztségviselői azonban kijelentették, hogy Izrael még nem lépte át azt a "vörös vonalat", ami a szállítmányok leállítását eredményezné, kivéve a nagy hatóerejű bombákat.

A Kongresszus két vezető demokrata tagja, Gregory Meeks és Ben Cardin hozzájárulását adta ahhoz, hogy az Egyesült Államok F15-ös vadászrepülőgépeket adjon el Izraelnek. A republikánusok már korábban beleegyeztek az adásvételbe, amelynek értelmében Izrael 15 milliárd dollár értékben vásárolhat F15-ös gépeket és kiegészítő felszereléseket, a szállítás 2029-ben kezdődhet meg.

Joe Biden amerikai elnök május 31-én bejelentett egy új gázai tűzszüneti kezdeményezést, amely egy három fázisú megállapodás körvonalait tartalmazza. A javaslat szerint a fegyverszünet egy hathetes periódussal kezdődne, amely során Izrael kivonulna Gáza jelentős részéről, növelné az övezetbe jutó segélyeket, és több száz palesztin foglyot szabadon bocsátana, cserébe pedig a Hamász elengedne 30-40 túszt. A második fázisban a konfliktus végleges lezárása, a harmadikban pedig a gázai újjáépítés kezdődne meg.

A Hamász azonban jelentős változtatásokat kért a javaslatban, például már az első fázisban teljes kivonulást Izraeltől, Gáza blokádjának feloldását, valamint Oroszország, Kína, és Törökország bevonását a folyamatba. A szervezet vezetői között folytatott és az elmúlt napokban napvilágot látott beszélgetések azt mutatják, hogy a palesztin civilek halálát szükséges áldozatnak tekintik, és örülnek neki, ha Izrael minél hosszabb ideig megszállás alatt tartja Gázát.

Az Egyesült Államok és két regionális közvetítő, Katar és Egyiptom mindent megtettek, hogy nyomás alá helyezzék a feleket a terv elfogadására, még az ENSZ Biztonsági Tanácsa is szavazott róla. A helyzet elhúzódása folyamatos problémákkal fog járni Európa és az Egyesült Államok számára is – már rengetegen jelzik, hogy Izrael támogatásával a nem-nyugati világban komoly sérülés érte a megítélésünket, ráadásul a belső feszültségek belpolitikai és akár biztonságpolitikai kihívásokkal járhatnak.