A mesterséges intelligencia által okozott veszélyek és megkönnyebbülések

Az online csalók módszerei egyre kifinomultabbak, és a mesterséges intelligencia (MI) terjedésével új dimenziókat nyitnak meg a bűnözésben. A magyarok is egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy az MI által lehetővé tett csalások ellen fel kell készülniük.

A G Data kiberbiztonsági cég előrejelzése szerint 2024-ben növekvő váltságdíjak, több átverés és szaporodó jogszabályok jellemzik majd az online világot, ahol az MI a hajtóerő. A mesterséges intelligencia által lehetővé tett csalások olyanok, amelyek korábban csak a science fiction világában léteztek.

Az ESET szakértői szerint a hangklónozási technológiával a csalók képesek virtuális emberrablást is végrehajtani. A bűnözők a közösségi médiából szerzett információk alapján kiválasztják áldozataikat, majd a hangklónozás segítségével megpróbálják meggyőzni a hozzátartozókat arról, hogy szerettüket elrabolták, és váltságdíjat követelnek.

Az arccserés csalások is egyre gyakoribbak, ahol az olcsó és könnyen hozzáférhető MI technológiák segítségével hamisítják meg a képeket. Az Onfido szakértői szerint a deepfake technológián alapuló csalási kísérletek száma 2023-ban közel 31-szeresére nőtt.

A Deloitte kibervédelmi osztályvezetője, Barta Gergő szerint az MI segítségével a kevésbé hozzáértők is képesek kártékony kódokat generálni. Az MI által írt tökéletes nyelvhelyességű adathalász üzenetek a világ bármely nyelvén képesek megtéveszteni az embereket.

A mesterséges intelligencia azonban nem csak a támadókat segíti, hanem a kiberbiztonsági szakemberek is használják anomáliák észlelésére. A gyártók és szolgáltatók az MI-t használják a védett szervezetek és cégek hálózatainak ellenőrzésére.

A pénzvédelmi eszközök között megjelentek az MI-támogatott chatbotok is, amelyek a betéti- és hitelkártyaadatok ellopásában segíthetnek a bűnözőknek. A Mastercard adatai szerint az MI alkalmazásával jelentősen növelhető a kompromittált kártyák felderítési aránya és csökkenthető a fals pozitív jelzések száma.

Az OTP Mobil kutatása szerint a magyarok többsége tart az online csalásoktól, és egyre többen alkalmaznak kétfaktoros azonosítást a visszaélések elkerülése érdekében.