Beteheti a kaput Japán védelmi költségvetésének a gyenge jen

Vagy adót emel a szigetország, vagy a tervezettnél kevesebb eszközt tud beszerezni. A felkelő nap országa Észak-Koreával, Dél-Koreával és Oroszországgal is konfliktusba került.

A geopolitikai feszültség növekedése miatt Japán védelmi kiadásainak emelését tervezi, amit adóemeléssel szeretne finanszírozni – számolt be a Világgazdaság. A jen gyengülése következtében azonban felmerül a lehetőség, hogy kevesebb védelmi eszközt tudnak majd beszerezni. A korábbi 43 ezermilliárd jenes büdzsét már mintegy 30 százalékkal csökkenteni kellett, és a két évvel ezelőtti 400 milliárd dolláros keretösszeg a jen gyengülése miatt mára csak 272 milliárd dollárt ér.

Az elmúlt években jelentősen emelkedtek a védelmi beszerzések költségei. Az F-35A vadászrepülők darabonkénti ára 14 milliárd jenre nőtt, ami 2018-ban még csak 11,6 milliárd volt. Egy Aegis rendszert használó hadihajó ára pedig 392 milliárd jenre emelkedett, szemben a 2020-as 240 milliárd jenes árral. A Japánban gyártott védelmi berendezések ára is 35 százalékkal, 95 milliárd jenre nőtt.

A japán kormány célja, hogy a GDP 2 százalékának megfelelő összegre növelje a védelmi költségvetést.

A védelmi kiadások növelésének szükségességét több tényező is indokolja. Japán és Oroszország között a Kuril-szigetek birtoklása miatt van vita, míg Dél-Koreával a Liancourt-szirtek kérdése okoz konfliktust. A legélesebb vita azonban Kínával folyik a Szenkaku-szigetek miatt, amelyeket Kína saját területének tekint, noha jelenleg Japán fennhatósága alatt állnak. Tajvan is igényt tart a szigetcsoportra.

A Világgazdaság szerint Japán a védelmi költségvetés növelését adóemelésekből vagy új sápok kivezetéséből finanszírozná. A lap megjegyzi, hogy ha a lakosságra hárítanák a terheket, az nem lenne bölcs döntés, tekintettel arra, hogy bő egy év múlva választások lesznek.