Elérte a célt a brit infláció

Az Egyesült Királyság inflációs rátája májusban elérte a Bank of England által kitűzött 2,0%-os célértéket, megfelelve ezzel a közgazdászok várakozásainak.

Az infláció csökkenése az áprilisi 2,3%-ról májusra 2%-ra történt, ami összhangban áll a Bank of England célkitűzésével. A májusi inflációs ütem csaknem háromévi mélypont, legutóbb 2021 júliusában mértek 2 százalékos tizenkét havi inflációt Nagy-Britanniában. A szolgáltatási infláció enyhe mérséklődést mutatott, 5,9%-ról 5,7%-ra csökkent az előző hónaphoz képest. A maginfláció, amely az energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek árát nem veszi figyelembe, szintén csökkenő tendenciát mutatott: áprilisban még 3,9% volt, májusra azonban már csak 3,5%.

A Kantar piackutató cég adatai szerint az évszakhoz képest kedvezőtlen időjárás következtében az elmúlt két év leglassabb élelmiszer-értékesítési növekedését regisztrálták. A június 9-ig tartó négy hét alatt az élelmiszer-értékesítés csupán 1,0%-kal nőtt. Az éves infláció májusi lassulásában az élelmiszerárak emelkedési ütemének markáns csökkenése volt a legfőbb tényező, az élelmiszerfélék és az üdítőitalok fogyasztói ára átlagosan 1,7 százalékkal volt magasabb a múlt hónapban, mint tavaly májusban.

A Bank of England a kamatdöntő ülésén várhatóan nem módosítja a jelenlegi 5,25%-os kamatlábat, amely 2023 augusztusa óta változatlan és 16 évi csúcsot jelent. Az infláció célhoz közelítése azonban lehetőséget teremthet egy esetleges rövid távú kamatcsökkentésre, amit a piacok már előre látnak. A brit jegybank tizennégy kamatemelést hajtott végre azután, hogy 2021 decemberében, 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte szigorítási ciklusát az inflációs nyomás enyhítése végett. Az általános elemzői és piaci várakozás szerint a jelenlegi inflációs környezetben a Bank of England hamarosan kamatcsökkentési ciklusba kezd.

Ez a gazdasági helyzet egybeesik az Egyesült Királyságban hamarosan esedékes, július 4-i parlamenti választásokkal, amelyek további változásokat hozhatnak a gazdaságpolitikában.