Elképesztő rablások Gázában: 120 millió dollár tűnt el a bankokból

Az elmúlt két hónapban fegyveres bandák, köztük Hamász-támogatott csoportok legalább 120 millió dollárt raboltak el a Gázai övezet északi bankjaiból, ami tovább súlyosbítja a háború sújtotta terület készpénzhiányát.

A Gázai övezet északi részén található bankokból a fegyveres bandák, köztük a Hamász által támogatott csoportok, az ENSZ becslései szerint legalább 120 millió dollárt zsákmányoltak az elmúlt két hónapban. Ezek a lopások a Financial Times május közepi becslései szerint az elzárt páncéltermekben tárolt készpénz legalább egyharmadát tették ki, miközben az érintett bankok páncéltermeiben még mintegy 240 millió dollár van elzárva, egyes részeit betonba süllyesztve a további fosztogatások megakadályozása érdekében.

A rablások miatt nőtt az izraeli tisztviselők aggodalma is, mivel attól tartanak, hogy a pénz egy része a Hamász lázadását táplálhatja tovább. A konfliktus és az izraeli korlátozások következtében a fizikai pénz elérhetősége is nehézkessé vált a lakosok számára, akiknek egy hétre előre kell díjat fizetniük, hogy sorba állhassanak a Gáza központjában lévő, korlátozott számban működő bankautomatákhoz.

Április 17-én és 18-án két nagyszabású bankrablás is történt, amely során a Bank of Palestine - a megszállt palesztin területek legnagyobb pénzintézete - egyik fiókjának betonnal körbeöntött páncélterméből először 31 millió dollár, majd másnap további 36 millió dollár került eltulajdonításra, miközben a bankfiókban bankjegyek repkedtek a levegőben.

A lopások idején Gáza lakói, akik többsége szegénységben él, alapvető élelmiszereik megvásárlásához szükséges készpénz megszerzéséért küzdöttek. Az enklávéban használt izraeli sékelek bevitelét Izrael megakadályozta, így a lakosság megfakult jordániai dinárokat és amerikai dollárokat használ.

Az izraeli hadsereg is lefoglalt mintegy 53 millió dollárt egy másik gázai bankfiókból, "a Hamász finanszírozásának megakadályozása érdekében", ami tovább rontotta a készpénzhiány helyzetét. A Palesztin Monetáris Hatóság válaszként május elején jutalékmentes elektronikus fizetési rendszert indított, de annak használatához szükséges áramra és internetkapcsolatra Gázában csak korlátozottan van lehetőség.

A BBC-nek adott interjúban Ada Sagi, aki korábban békeaktivistaként is tevékenykedett, és 53 napot töltött a Hamász fogságában, elmondta, hogy elvesztette minden reményét a békére az izraeliek és a palesztinok között. A 75 éves arab-héber nyelvtanár, akit egy tűzszünet alatt engedtek szabadon, azt állítja, rájött, hogy a Hamász nem akarja a békét. Sagi szerint még 116 túszt tartanak fogva a Gázai övezetben, közülük 41-et az izraeli kormány halottként tart számon. A túszok egy részét állítólag a Gázai övezet déli részén található Nasszer kórház épületében tartják fogva, bár a kórház igazgatója és a Hamász is tagadja ezt az állítást.

Ada Sagi, aki a fogság után a dél-izraeli Kiryat Gat városba költözött, könyvet ír, és ADHD-s gyerekekkel foglalkozik, hogy segítsen az embereknek. A későbbiekben is tervez beszélni a Gázai övezetben átélt tapasztalatairól.