900 millió dolláros kártérítés és egymilliárd dolláros részvény-visszavásárlás jön a UBS-nél

Az UBS bejelentette, hogy 900 millió dollárt különít el a Greensill Capitalhöz kapcsolódó Credit Suisse-alapok befektetőinek kártérítésére, és egy egymilliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot indít idén.

Az UBS már megkezdte az év elején bejelentett részvény-visszavásárlási programját, amelynek keretében a múlt héten 44,8 millió svájci frank értékben vásároltak vissza részvényeket. A bank közlése szerint a program keretösszege elérheti az egymilliárd dollárt.

A svájci nagybank célja, hogy rendezze azokat a problémákat, amelyek a pénzügyi nehézségekkel küzdő Credit Suisse felvásárlásával kerültek hozzájuk. A felvásárlás során az UBS több pénzügyi problémával is szembesült, köztük egy 1,6 milliárd svájci frankos veszteséggel, amely a Greensillhez kapcsolódó 10 milliárd dolláros ellátási lánc finanszírozási alap 2021-es összeomlásából ered.

Az ellátási lánc-finanszírozás, más néven fordított faktoring, lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy alacsony kockázatúnak tűnő ügyletek révén készpénzhez jussanak beszállítóik kifizetéséhez. Ezt a finanszírozást bankok és alapok, mint például a Greensill Capital nyújtották.

A Credit Suisse Supply Chain Finance Funds ajánlatot tett az alap befektetési jegyeinek vagy részvényeinek visszavásárlására az alap befektetőitől. Azok a befektetők, akik elfogadják az ajánlatot, a 2021. február 25-én meghatározott nettó eszközérték 90%-át kapják vissza, levonva az azóta teljesített kifizetéseket.

Az UBS a második negyedévben várhatóan mintegy 0,9 milliárd dollárnyi céltartalékot fog elszámolni ezzel kapcsolatban. Az összeget a Credit Suisse átvételekor felmerülő lehetséges peres és szabályozási költségekre félretett 4 milliárd dollárból vonják le, így a bank szerint ez nem fogja befolyásolni a pénzügyi eredményeket és a Tier 1-es tőkemutatót.

Forrás: Reuters