NATO-rekord: 23 ország megugrotta a 2 százalékos védelmi kiadási szintet

A NATO legfrissebb statisztikái szerint rekordszámú, 23 tagállam teljesíti a szövetség által meghatározott 2 százalékos védelmi kiadási célt, ami az amerikai kritikusok számára is fontos jelzés lehet.

A NATO 32 tagországa közül most először történt meg, hogy 23 ország elérte vagy meghaladta a védelmi kiadások GDP-hez viszonyított 2 százalékos szintjét. Németország, Hollandia, Norvégia és Törökország azok között van, amelyek most először érték el ezt a mérföldkövet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kiemelte, hogy Európában és Kanadában a szövetségesek idén 18 százalékkal növelték védelmi kiadásaikat, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb növekedése. Stoltenberg a Fehér Házban, Joe Biden amerikai elnök társaságában hívta fel a figyelmet erre az eredményre.

Ez az eredmény különösen jelentős, tekintettel arra, hogy a NATO szeretné hangsúlyozni a védelmi kiadások ezen arányát az amerikai kritikusok, különösen a Republikánus Párt felé, akik egy igazságosabb tehermegosztást sürgetnek az Atlanti-óceán két partja között.

A védelmi kiadásokat tekintve Lengyelország áll az élen 4,12 százalékkal, ezt követi Észtország 3,43 százalékkal, az Egyesült Államok 3,38 százalékkal, Lettország 3,15 százalékkal és Görögország 3,08 százalékkal. Ezzel szemben Kanada, Belgium, Luxemburg, Szlovénia és Spanyolország a védelmi kiadásokat tekintve a lista alján helyezkednek el.