Orosz hackerek megsértették az ukrán drónkezelők adatait

Az ukrán haderő drónkezelőinek személyes adatait tette közzé egy orosz hackercsoport, amely több mint ezer ukrán katonát érint.

Az orosz TASzSz hírügynökség jelentése szerint a RaHDit nevű hackercsoport törte fel az ukrán haderő adatbázisait, és közzétették körülbelül 1200 ukrán drónkezelő személyes adatait. A támadás elsősorban a 383-as számú önálló távirányított repülőgép-ezred adatbázisát érintette, amely nagy hatótávolságú drónokat üzemeltet és felelős többek között a Kaluga, Rjazan és Szaratov régiókban található orosz légibázisok elleni támadásokért.

Az orosz média által közzétett információk között terhelő adatok is szerepelnek az érintett ukrán katonák személyazonosságára vonatkozóan, azonban ezek hitelességét semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá.

Ez az incidens különösen aggasztó az ukrán haderő számára, mivel törekednek arra, hogy a drónkezelők kilétét titokban tartsák, hasonlóan a különleges műveleti erőkhöz. Ennek oka, hogy a gyakran a techszektorból, IT-ból és iparból érkező szakemberek a civil életben veszélynek lehetnek kitéve, ha nyilvánosságra kerül, hogy részt vettek Oroszország területének támadásában.