Államkincstári utalások: nagy változtatásokra készül a kormány

A kormány által társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet szerint jelentős változások várhatók az államkincstári utalások terén, különösen az 1 milliárd forintot meghaladó eurós átutalások esetében.

A Magyar Államkincstár a tervezet értelmében automatikusan megnyitandó speciális devizaszámlákat hoz létre azok számára, akik 1 milliárd forintot elérő vagy meghaladó összegű eurós átutalást indítanak. Ez a lépés a devizakonverziók kezelését hivatott egyszerűsíteni és átláthatóbbá tenni. A módosítások az adatszolgáltatási kötelezettségeket is érintik, így az állami adóhatóságnak hetente kell jelentést tennie a Kincstár felé a tervezett kiutalásokról, beleértve az adó-visszatérítéseket is, devizanemenkénti bontásban.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó szerveknek az 1 millió euró feletti tervezett átutalásokat öt munkanappal előre be kell jelenteniük. Emellett a rendelet-tervezet szabályozza a költségvetési biztosok hatáskörét és kinevezési feltételeit is. A költségvetési biztosoknak felsőfokú gazdasági végzettséggel kell rendelkezniük, és legalább három évnyi költségvetési gyakorlatot kell felmutatniuk az elmúlt tíz évben. A jelölteknek írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy nincsenek kizáró okok, mint például korábbi munkaviszony az érintett önkormányzatnál.

A költségvetési biztosok feladatai között szerepel a helyi önkormányzatok pénzügyi-gazdasági helyzetének ellenőrzése és a tervezett kifizetések felülvizsgálata. Ha a biztos nem ért egyet egy tervezett pénzügyi kötelezettségvállalással, megtagadhatja annak ellenjegyzését, ezzel megakadályozva a kifizetést.

Az új rendelkezések többsége 2024. július 1-jén lép hatályba, míg egyes konkrét előírások, mint a költségvetési biztosok kinevezésével kapcsolatos szabályok, július 2-án. A rendelettervezet célja az államháztartás átláthatóságának és hatékonyságának növelése, a közpénzek felelős és eredményes felhasználásának biztosítása. A kormány szerint a részletes szabályozás és a költségvetési biztosok bevezetése hozzájárul a pénzügyi fegyelem erősítéséhez és az önkormányzatok, valamint más államháztartási szervek gazdálkodásának jobb ellenőrzéséhez.