A magyar munkaerőköltségek emelkedése az EU-ban

Az Eurostat adatai szerint 2024 első negyedévében jelentős mértékben, az ötödik legnagyobb mértékben emelkedtek a munkaerőköltségek Magyarországon az Európai Unióban. Az EU átlagában az óránkénti munkaerőköltségek 5,5%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg Magyarországon ez az arány 13,7%-ot tükrözött.

A bérek és a béren kívüli költségek egyaránt emelkedtek: az EU-ban a bérek 5,8%-kal, míg Magyarországon mindkét mutató 13,7%-kal emelkedett.

Az ágazati bontásban is kiemelkedő a magyarországi helyzet. Az iparban 13,1%-os, az építőiparban 16,9%-os, míg a szolgáltató szektorban 13,4%-os béremelkedést regisztráltak, az építőiparban ez a legnagyobb mértékű emelkedés az EU-ban.

A 2023 utolsó negyedévében a magyar bérek éves szinten a második legnagyobb mértékben emelkedtek az EU-ban, 16,4%-kal, míg a második negyedévben Magyarországon volt a legmagasabb a béremelkedés mértéke az EU-ban, 17,3%-kal.

A KSH legfrissebb adatai szerint a hazai bruttó bérek továbbra is jelentős, 13,9%-os emelkedést mutatnak egy év alatt, ami azt jelzi, hogy a vállalatok továbbra is érdemben emelik a béreket, és az év elején látott gyors, 14,6 százalékos béremelkedési ütem továbbra is kitart.

Az Eurostat tavalyi adatai szerint az átlagos órabér Magyarországon 11 euró volt, ami az EU-n belül a negyedik legalacsonyabb érték. Az óránkénti munkaerőköltség tekintetében a 12,8 eurós magyar érték a harmadik legalacsonyabb volt az EU-ban.

Összességében a kelet-európai régióban gyorsabban nőnek a bérek, mint az EU átlagában, de még így is jelentős lemaradásban vannak a nyugat-európai országokhoz képest. A magyar és kelet-európai bérek ütemesen nőttek, EU-s átlag felett, de ez nemigen enyhítette a bérlemaradásunkat.