A készpénzes fizetés újra terjed a magyar kiskereskedelemben

Egyre több kávézóban, étteremben és boltban tapasztalható, hogy kizárólag készpénzes fizetési lehetőséget biztosítanak a vásárlóknak. A kártyás fizetéssel szembeni ellenállás nem új jelenség, de a G7 összeállítása szerint úgy tűnik, hogy a trend ismét erősödik, és a kereskedők egyre bátrabban szegnek szabályokat.

Az önkormányzati jegyzők hatáskörébe tartozó ellenőrzések nehézkessége miatt a kártyahasználat megtagadása gyakorlatilag szélmalomharcnak tűnik. A G7 egy belvárosi éttermet is említ, ahol az ablakokra kiírták, hogy csak készpénzes fizetés lehetséges.

A pénzügyi szolgáltatók valószínűleg nem nézik jó szemmel ezt a gyakorlatot, mivel szerződésszegés is lehet, ami a szerződés felmondásához vezethet. Felmerül a kérdés, hogy a jegyzőkön kívül a bankok rendelkeznek-e elegendő kapacitással az ellenőrzésre.

A kereskedők gyakran szívhez szóló kéréssel fordulnak a vásárlókhoz, hogy lehetőség szerint készpénzzel fizessenek. Habár ez önmagában nem szabályellenes, a kártyás vásárlás elutasítása, határértékek kikötése vagy pótdíjazása már nem megengedett.

A vendéglátásban a kártyás fizetések aránya körülbelül 50 százalék, ami évi 500 millió forint bevétel esetén 8,7 millió forint költséget jelent. Ez az arány nagyjából megegyezik a piacon elérhető kártyaelfogadási ajánlatok drágább részével.

A kártyadíjak az éves bevételhez képest csupán 0,87 százalékos költséget jelentenek, ami egy nettó 2000 forintos étel esetében csak 17,4 forintos áremelést igényelne.

Szász Ferenc, a Mastercard üzletfejlesztési igazgatója szerint a kártyás fizetés ösztönzése pénzügyi előnyökkel járhat a kereskedők számára, mivel a kártyahasználat gyorsabb, és kevesebb sor alakul ki a pultnál, ami több vásárlót vonzhat. A készpénz kezelésekor a higiéniai előírások miatt minden tranzakció után kezet kell mosni, ami további macerát jelent.

A készpénzes fizetés erőltetése a gazdaság szürkülésével is összefügghet. Azonban a helyzet hamarosan változhat az e-nyugta szabályozás és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ kötelező jelentési rendszerének köszönhetően, amelyek a fehérítést szolgálják.