Már a világvégére készülnek a skandináv országban?

A dán kormány a növekvő orosz fenyegetésre reagálva arra kéri a lakosságot, hogy készítsenek felhalmozást vízből, élelmiszerből és gyógyszerekből, valamint tartsanak otthon jódtablettákat egy esetleges válsághelyzetre való felkészülés jegyében - számolt be a Bloomberg.

A dán védelmi miniszter, Troels Lund Poulsen beszédében hangsúlyozta, hogy Dániát és szövetségeseit hibrid háború fenyegeti, és felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosságnak fel kell készülnie arra, hogy esetlegesen áram- vagy vízellátás nélkül maradhatnak, illetve hogy alapvető szükségleti cikkek beszerzése nehézkessé válhat.

A kormány által kiadott ajánlások szerint a dán polgárok olyan nem romlandó élelmiszereket kellene, hogy felhalmozzanak, amelyek elkészítéséhez nem szükséges tűzhely vagy sütő. Emellett személyenként legalább 9 liter palackozott vizet is érdemes beszerezniük, ami három napra elegendő. A felkészülés részeként az áramkimaradásokra is gondolniuk kell, elemekkel, zseblámpákkal és gyertyákkal készülve, valamint arra, hogy fűtés nélkül is képesek legyenek melegen maradni.

A dán hatóságok azt is javasolják, hogy a 40 év alattiak tartsanak otthon jódtablettákat, amelyek nukleáris baleset esetén lehetnek hasznosak. Laila Reenberg, a dán katasztrófavédelmi ügynökség vezetője szerint bár "nagyon valószínűtlen", hogy szükség lesz ezekre a készletekre, fontos, hogy a dánok ne essenek pánikba, és fokozatosan halmozzák fel a szükséges készleteket.

Ez az intézkedés azután került bevezetésre, hogy Dánia a hónap elején megemelte a vállalatok és hatóságok elleni kibertámadások veszélyességi szintjét, figyelembe véve, hogy Oroszország egyre nagyobb kockázatvállalási hajlandóságot mutat a hibrid támadások terén.