Az egészségügyi adatforradalom küszöbén

Magyarország hamarosan megnyitja az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) az AI-fejlesztők számára, lehetővé téve a mesterséges intelligencia algoritmusok betanítását, tesztelését és értékelését.

Az EESZT 2017 óta működik, és egyedülállóan gazdag egészségügyi adatbázist hozott létre Magyarországon. Kezdetben csak a közellátásban használták, de később a magánszolgáltatók is csatlakoztak, így jelentősen bővült az adattömeg. A rendszerben tárolt egészségügyi adatok száma már 2021-ben meghaladta az 500 milliót, a napi e-Recept felírások száma pedig egy átlagos hétköznapon 800 ezret is elérhet.

A mesterséges intelligencia (MI) a technológiai fejlődés egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, amely adatokon tanul. Az adattudomány fejlődésével együtt a MI lehetővé teszi a múltbeli események mélyebb megértését és a jövőbeli folyamatok pontosabb előrejelzését.

Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája, amely 2030-ig tervez előre, az egészségügyi szektort az MI-technológia alkalmazásának egyik kiemelt területének tekinti. A stratégia célja az egészségügyi adatvagyon felelős használata és az MI-támogatott orvosi döntéshozatal, valamint orvostechnológiai eszközök fejlesztésének elősegítése.

Az Egészségügyi Ágazati Stratégia az EESZT digitális adatvagyonát kiaknázatlan lehetőségként értékeli, és a törvényhozás is ezt a szemléletet tükrözi. Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás 2026 január elsejétől teszi lehetővé az egészségügyi adatok szélesebb körű felhasználását, célhoz kötötten az MI fejlesztése céljából.

A fejlesztők ún. „biztonságos feldolgozási környezetben” dolgozhatnak majd, ahol az anonimizált, személyes adatoktól megfosztott EESZT adatokon végezhetik kutatásaikat. Az engedélyezési folyamat során a belügyminiszter engedélye mellett az Egészségügyi Tudományos Tanács szakmai-etikai bizottságának jóváhagyását is szükséges beszerezni.

A jogszabályi változások jelentős várakozást váltottak ki a szakmában, és a jövőbeni adatok alapján pontosabb képet kaphatunk többek között a gyógyszeres terápiák hatásosságáról vagy a magyar lakosság egészségügyi jellemzőiről. A törvénymódosítás illeszkedése a dinamikusan változó digitális szabályozási rendszerbe és a GDPR-megfelelés kérdése még tisztázásra vár.

A jogalkotó elszánta magát, hogy megnyissa az EESZT adatvagyonát, így a piaci szereplőknek érdemes felkészülniük a 2026-tól megnyíló lehetőségekre, amelyek jelentős előnyöket ígérnek a jövőben.