Magyar Péter követői megszavazták, hogy EP-képviselő legyen

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke hétfőn reggel arra kérte követőit Facebook-oldalán, hogy döntsék el szavazással, vegye-e fel az európai képviselői mandátumát. Este nyolc óráig összesen 91 315 szavazat érkezett, és a végeredmény szerint a követők döntő többsége szeretné, ha Magyar Péter elfoglalná helyét az Európai Parlamentben.

Magyar Péter korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tervezi, hogy európai parlamenti képviselő legyen, de állítása szerint sokan próbálták meggyőzni az ellenkezőjéről. Ezért fordult követőihez a közösségi oldalán, és szavazásra bocsátotta a kérdést. "Ahogy az európai parlamenti lista kialakításánál, itt is számítunk a közösségünk kollektív bölcsességére. Döntsetek Ti! Szavazni a Tisza Párt honlapján tudtok" – írta posztjában, és a képviselőség mellett és ellen szóló érveket is felsorolta. Magyar Péter a Tiktokon jelentette be, hogy 75,6 százalék szavazott arra, hogy menjen ki Brüsszelbe, és a szavazás végeredményét követően viccesen megjegyezte, hogy már el is foglalta az új pozícióját, ugyanis legújabb képén már az Európai Parlament előtt pózol.

A szavazásra délelőtt 10 óráig több mint 30 ezer, 11 óra 20 perckor pedig már több mint 50 ezer szavazat érkezett. Az igenek és a nemek aránya egész nap hasonlóan alakult, több mint 70 százalék támogatta, hogy Magyar Péter vegye fel a mandátumot. Az este nyolc órás végeredmény 75,57 százalék igen, 24,43 százalék nem volt.

Az európai parlamenti választások eredményei alapján a Tisza Párt hét képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. A párt listáján Magyar Péter az első helyen szerepel, a további jelöltek között pedig Dávid Dóra, Tarr Zoltán, Kulja András, Lakos Eszter, Gerzsenyi Gabriella, Kollár Kinga, Bogdán Csaba, Weisz Viktor, Molnár Dániel, Bujdosó Andrea Anna és Sopov Ildikó Éva található. A Tisza Párt a váratlanul erős szereplése miatt került érdekes helyzetbe: az EP-listán 12 fő szerepel, 7 mandátumot szereztek, a fővárosi listán 14-en vannak, 10 mandátumot szereztek. A jelöltek egy részét vélhetően káderhiány miatt mindkét helyen elsütötték, így az EP-listán szereplők közül 5-en bejutottak a Fővárosi Közgyűlésbe is.

Tarr Zoltán június 9-én a párt eredményváróján még azt nyilatkozta: valószínűleg ő lesz a Tisza Párt delegációvezetője az EP-ben, „de erről csak jövő héten döntenek hivatalosan”. A párt kilenc napon belül közli majd, kiket küld ki EP-képviselőnek. Az Európai Néppárt a napokban dönthet arról, felveszi-e a Tiszát. Magyar Péter vasárnap reggel azt is közölte, hogy tíz napon belül bejelenti, kik lesznek a Tisza Párt EP-képviselői. Az EP-képviselők tiszteletdíja jelenleg havi 10 377 euró (nagyjából 4,1 millió forint).

A félreértések elkerülésének érdekében Magyar saját bejegyzése alatt kommentben megjegyezte, hogy ma a néppárti frakcióval mentek ki tárgyalni, ennek pedig nem volt köze a mai szavazáshoz. Kedden reggel egy repülő fedélzetén készült fotóval jelentette be, hogy este további bejelentést fog tenni.