Agyi chippel az élet: Egy bénult férfi története

Egy arizonai férfi, aki egy úszóbaleset következtében megbénult, beszámol arról, hogy milyen érzés agyi chippel élni. A Neuralink által fejlesztett agy-számítógép interfész (BCI) segítségével újra kapcsolódhat a világhoz, és a chipet fizikailag egyáltalán nem érzékeli.

Noland Arbaugh, a 30 éves férfi, aki 2016-ban szenvedett balesetet, koponyájába egy robotizált műtét során ültették be a számítógépes chipet és az elektródasort. Arbaugh szerint nem is tudná, hogy a hardver ott van, ha nem emlékezne a műtétre. A BCI-k, amelyek már évtizedek óta léteznek, Elon Musk szerepvállalásával kerültek ismét a figyelem középpontjába. Ezek az eszközök az agy elektromos aktivitását rögzítik és különböző kimeneti műveletekre fordítják le, mint például egy robotkéz mozdulata vagy egy számítógépes egér kattintása.

Douglas Weber, a Carnegie Mellon Egyetem mérnöke és idegtudósa szerint az idegi aktivitás rögzítése olyan, mint egy zsúfolt stadionban folytatott beszélgetés hallgatása. A Neuralink elektródákat helyez el az agy mozgást irányító részében, közvetlenül a neuronok mellé.

Az N1 implantátum, amelynek kör alakú elektronikus központja 64 szuperfinom szálhoz csatlakozik, összesen 1024 elektródát tartalmaz. A chip Bluetooth-on keresztül továbbítja az agyból származó tömörített idegi adatokat, amelyeket egy algoritmus cselekvésre fordít.

Arbaugh egy héten belül képes volt mozgatni egy digitális kurzort az implantációs műtét után. Két módszert alkalmaz: az „megkísérelt mozgás”, amikor a lebénult végtagot próbálja mozgásra késztetni, és az „elképzelt mozgás”, amikor a kurzor útvonalát képzeli el. Mindkét módszer lehetővé teszi számára, hogy más tevékenységeket végezzen, miközben a számítógépét kezeli.

Arbaugh rekordokat döntött a BCI kurzorvezérlés terén, elérve a nyolc bit/másodperc sebességet. A készülékét órákon át használja böngészésre, üzenetküldésre, közösségi médiában való navigálásra és videojátékokra, mint például az online sakk és a Civilization VI.

Egy hónappal a beültetés után az implantátum érzékelő szálainak 85 százaléka visszahúzódott, ami jelentős képességvesztést okozott. Egy szoftvermódosítással azonban sikerült a funkciók jelentős részét visszaállítani.

Arbaugh pozitívan tekint a jövőbe, és úgy gondolja, hogy a technológia fejlesztése mások számára is hasznos lesz. Bár igyekszik a várakozásait reális szinten tartani, izgatottan várja, hogy a következő ember még jobb technológiát kapjon.