Az USA akár 15 évvel is lemaradhat Kínától az atomenergia terén

Kína jelentős állami támogatásokkal gyorsítja fel atomenergia-iparát, míg az Egyesült Államokban jelenleg nem épül új atomreaktor, ami jelentős lemaradást eredményezhet az atomenergia-fejlesztés területén.

Az Information Technology & Innovation Foundation független washingtoni kutatócsoport szerint Kínában jelenleg 27 atomerőmű építése folyik, melyek átlagosan hét év alatt készülnek el, ez pedig lényegesen gyorsabb, mint a világ más részein. Az USA, bár rendelkezik a világ legnagyobb atomerőműparkjával, és Joe Biden kormánya fontosnak tartja az atomenergiát az amerikai gazdaság nettó zéró kibocsátás elérésében, jelenleg nem épít új reaktorokat.

A két georgiai erőmű, amelyek 2023-ban és 2024-ben kezdenek majd működni, több milliárd dolláros költségnövekedéssel és évekkel a tervezett ütemezés után kerülnek beüzemelésre, és egy csúcstechnológiás erőmű projektjét is törölték az Egyesült Államokban a múlt évben.

Kína előnyét növeli, hogy az állami tulajdonú bankok rendkívül alacsony, akár 1,4 százalékos kamatozású hiteleket nyújtanak az atomenergia-ágazatnak, ami kedvezőbb feltételeket biztosít, mint a nyugati gazdaságokban elérhető hitelek. Emellett az atomenergia-ágazat, hasonlóan az elektromos járművekhez és a napenergiához, jelentős állami támogatásokat kap Kínában.

A világ első negyedik generációs, magas hőmérsékletű, gázhűtéses reaktora 2021 decemberében kezdte meg működését a Shidao-öbölben, a Kínai Atomenergia Szövetség szerint a projekt során több mint 2200 világelső berendezést fejlesztettek ki, és ezekhez 93,4 százalékban helyi gyártású anyagokat használtak.

Azonban a Kínai Nukleáris Energia Szövetség jelentése szerint a nukleáris alkatrészgyártásban túlkínálat van, ami "túlzott versenyt" eredményez, ezáltal az árak csökkennek és veszteségeket okoznak a gyártóknak.