Új kínai robot a tapintás mestere

Kínai mérnökök által fejlesztett humanoid robot képes 98,85%-os pontossággal felismerni a különböző tárgyakat, köszönhetően az ujjbegyekbe és tenyérbe ültetett érzékelőknek, amelyek az emberi tapintást utánozzák.

A modern humanoid robotok a látás és a tapintás kombinációjára támaszkodnak tárgyak felismerésekor. Az érzékelők és gépi tanulási algoritmusok által gyűjtött adatok segítségével képesek egy tárgyat felismerni, miután egyszer már megfogták azt. Azonban ez a módszer nem mindig hatékony, különösen akkor, ha a robot ismeretlen vagy hasonló tárgyakkal találkozik, illetve ha a látási körülmények nem ideálisak.

A Tsinghua Egyetem mérnökei egy új megközelítést alkalmaztak, amely segít a robotoknak a különböző komplex formájú hétköznapi tárgyak azonosításában. Ehhez speciális érzékelőket használtak, amelyek képesek érzékelni a megérintett tárgy felületének érdességét, hőmérsékletét és a rákifejtett nyomást. A kutatók egy többrétegű hálózatot is kifejlesztettek, amely lépésről lépésre segíti a tárgyfelismerést, ezzel egyszerűsítve és pontosítva a feladat elvégzését.

Zsung Csu és csapata a robot ujjbegyeibe és tenyerébe helyezett érzékelőkkel utánozták az emberi bőrreceptorokat, lehetővé téve a termikus és mechanikai jellemzők egyidejű észlelését. Az algoritmusuk az emberi rejtvényfejtő logikáját követi, sorban kizárva az objektumtípusokat az azonosítás során, először az egyszerűbb lehetőségeket, majd haladva az összetettebb felé.

A robotot különböző hulladékok felismerésére és megfelelő kukába való dobására tesztelték, többek között üres kartondobozokkal, kenyérmaradékokkal, műanyag zacskókkal, palackokkal, szalvétákkal, szivacsokkal, narancshéjjal és lejárt szavatosságú gyógyszerekkel. A rendszer 98,85%-os pontossággal teljesítette a teszteket.