Tajvan új pilóta nélküli kamikaze-hajójának bemutatása

Tajvan bemutatta új, 20 tonnás pilóta nélküli kamikaze-hajóját, amely képes lehet a kínai kétéltű haderők megsemmisítésére. A 16,8 méter hosszú hajó 30 csomó feletti végsebességre képes, és több mint 300 mérföldes hatótávolságot tud megtenni, fejlett fedélzeti számítógépes rendszerek segítségével, melyek a GPS és kommunikációs berendezések nélkül is lehetővé teszik az önálló navigációt.

A pilóta nélküli felszíni hajót (USV) egy új fregatt és más személyzettel ellátott hajók keresztelőjén mutatták be. A tajvani tisztviselők nem erősítették meg, hogy a hajó kísérleti jellegű marad, vagy sorozatgyártásba kerül, de valószínűsíthető, hogy Tajvan pilóta nélküli támadóhajót fog bevetni egy esetleges kínai invázió vagy blokád megállítására.

Amerikai tisztviselők egy olyan stratégiát vázoltak, amely drónok segítségével a Tajvani-szorost temetővé változtatná egy kínai invázió esetén. Samuel Paparo admirális, az amerikai Indo-csendes-óceáni Parancsnokság vezetője szerint az amerikai hadsereg több ezer pilóta nélküli tengeralattjárót, pilóta nélküli felszíni hajót és légi drónt vetne be, hogy elárassza a területet és felkészülési időt biztosítson a válaszcsapásra.

Tajvan a vízi hadviselésben talán nagyobb sikerre számíthat, mint a légi hadviselésben, ahol egy közepes magasságú, nagy hatótávolságú drón fejlesztése nehézségekbe ütközött. A pilóta nélküli repülőgép még nem ment át a harckészültségi teszten, ami Tajvant arra késztette, hogy amerikai gyártmányú MQ-9B SeaGuardian drónokat rendeljen.

Az ukrán Fekete-tengeri hadjáratot mind Tajvan, mind Amerika a tengeri drónhadviselés csúcsának tekinti. Az orosz Fekete-tengeri Flotta az ukrán vizekről való visszavonulásra kényszerült a szárazföldi hajóelhárító rakéták és robotcsónakok miatt, amelyek hatékonyan támadták meg az orosz hadihajókat.

Tajvan hasonló helyzetben van, mint Ukrajna, óriási túlerővel szemben, de a drónok segítségével sikerrel járhat, ha megmutatja Kínának, hogy a sziget megszerzése túl véres és kockázatos lenne. A drónok így nélkülözhetetlen és költséghatékony eszközök lehetnek a védekezésben.