Szijjártó Péter felhívása a Németországba utazó magyar szurkolókhoz

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseire utazó magyar szurkolókat, hogy figyeljenek a konzuli szolgálatokra és kerüljék a provokációkat.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a Kölnben megrendezésre kerülő mérkőzésen minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el, összesen 11 konzul fog szolgálatot teljesíteni a városban. A konzulok a repülőtéren, a vasútállomáson, a szurkolói zónában, a szurkolói vonulás útvonalán, a stadionon kívül és belül is jelen lesznek, hogy segítséget nyújtsanak a magyar szurkolóknak.

A tárcavezető kiemelte, hogy a Düsseldorfban lévő konzulátus is megemelt létszámmal és folyamatos ügyeletben áll készenlétben. Emellett három vészhelyzeti segélyhívó telefonvonalat is létesítettek, és a budapesti központi call center is folyamatosan rendelkezésre áll. A szurkolói zónában egy mobil konzuli iroda is működni fog, hogy gyors segítséget nyújthassanak elveszett dokumentumok és egyéb problémák esetén.

A miniszter felhívta a figyelmet a Konzuli Szolgálat "Utazom" nevű applikációjára, amely minden fontos információt tartalmaz, és arra is, hogy a szurkolók két kilométer hosszan vonulhatnak majd a stadion felé. Szijjártó Péter arra kérte a magyar szurkolókat, hogy működjenek együtt a magyar rendőrség kirendelt erőivel, az MLSZ által szerződtetett biztonsági szolgálattal és a helyi hatóságokkal is.

A beléptető kapuknál magyar nyelven beszélő szolgálat is lesz, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenség érje a szurkolókat. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a magyar szurkolók és a magyar válogatott győzelme lesz Köln hangja, és azt kívánta, hogy a szurkolóknak minél kevesebb alkalommal kelljen találkozniuk a konzulokkal.

A magyar válogatott kerete jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. A 2016-os Európa-bajnoksághoz képest a csapat összetételében szembetűnő javulások láthatóak. A korábbi három topligás játékosunk mellé mára nyolc topligás került, és a keretben kilenc NB I.-es játékos is helyet kapott. A válogatottat Marco Rossi tudatosan építette fel, nincsenek kérdőjelek az adott posztokon, és a csapat évek óta egy egységet alkot.

A kapusposzton Gulácsi Péter és Dibusz Dénes mellett Szappanos Péter került be a keretbe. A védelemben Lang Ádám és Fiola Attila maradt, míg a középpályán Kleinheisler László és Nagy Ádám továbbra is meghatározó játékosok. A támadószekcióban viszont változások történtek, ahol a korábbi sok középcsatár helyett most Varga Barnabás és Ádám Martin képviseli a csapatot, ami kihívást jelent Marco Rossinak.

A magyar válogatott játékbeli előrelépését jól mutatja, hogy a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjén 16 gólt lőtt és csak 7-et kapott, veretlenül nyerve meg a csoportját. A csapat egy 14 meccses veretlenségi sorozatot is produkált, ami nagy eredmény.

Az A csoport programja az Európa-bajnokságon a következőképpen alakul: a 1. fordulóban Németország 5–1-re legyőzte Skóciát, és Magyarország Svájc ellen fog játszani. A 2. fordulóban Skócia Svájc ellen, Németország pedig Magyarország ellen lép pályára. A 3. fordulóban Svájc Németországgal, Skócia pedig Magyarországgal mérkőzik meg. A magyar válogatott június 15-én, 15 órakor kezdi meg Eb-szereplését Svájc ellen.

: MTI : Nem az Aranycsapat, csak egy nagyon jó válogatott