Angol szurkolóknak ajánlja a német rendőrség: Füvezzenek a balhé helyett

A német rendőrség különleges tanácsot adott az angol szurkolóknak a vasárnapi, Szerbia elleni Eb-meccs előtt: inkább szívjanak kannabiszt, mint hogy részegen balhézzanak. Gelsenkirchen városában az arénában csak alkoholmentes vagy nagyon gyenge söröket fognak árulni, hogy megelőzzék a hírhedt angol drukkerek részeges randalírozását.

Stephan Knipp, a német rendőrség szóvivője a Sun lapnak nyilatkozva elmondta, hogy nem jelent problémát, ha a szurkolók az utcán füveznek. Ez a hozzáállás összhangban van azzal a ténnyel, hogy a német parlament legalizálta a marihuána fogyasztását, amely döntés április 1-jén lépett életbe.

Knipp szerint egyértelmű választás, hogy a rendőrség a részeg, agresszív csoportok helyett a békésebb, befüvezett szurkolókat részesíti előnyben. A szóvivő kifejtette, hogy az alkohol agresszívvá teheti az embereket, míg a marihuána lenyugtat, és céljuk az erőszak megelőzése és az emberek biztonságának megőrzése.

A Veltins Arenában, a szurkolói zónákban, a kocsmákban és több közterületen azonban továbbra sem lehet füvezni. Ezenkívül a város bizonyos „érzékeny övezeteiben” a bárok nem fognak alkoholt árulni a meccs előtt és után közvetlenül.

A helyi hatóságok az erőszakos cselekményektől különösen azért tartanak, mert a szerb drukkerek is ismertek keménységükről, és hírszerzési források szerint mintegy 500 Putyin-támogató ultra is megjelenhet a mérkőzésen. A Guardian arról ír, hogy a német rendőrség elismerte, hogy a mérkőzés magas kockázatúnak minősül, és egyfajta „vakfolt” a hírszerzés számára, mivel az utolsó nagy sportesemény óta, amikor szabadon lehetett utazni, nyolc év telt el, és nem ismerik ki magukat a mostani huszonéves ultrák magatartását illetően.

A szerb ligában régóta jelen van a huliganizmus, és az angol szurkolók viselkedése is egyre rosszabbodik, ahol egy év alatt 24 százalékkal nőtt a stadionokból kitiltottak száma. Gelsenkirchenbe több tízezer angol fant várnak, 10 ezer jegyet adott át az UEFA az angol futballszövetségnek, de valószínűleg 20 ezer angol drukker kimegy majd a Veltins Arenába, és összesen 30 ezer angol szurkoló érkezésére számítanak a városba. Emellett 10 ezer szerb szurkolóra is számítanak, de az ő számukat nehezebb megbecsülni, mivel könnyen autózhatnak Németországba Szerbiából.

Peter Both gelsenkircheni rendőrfőnök szerint nem kizárható az erőszak, és nem emlékszik olyanra, hogy egy négyhetes nemzetközi sportesemény teljesen békés maradt volna. Hozzátette, az is nehezíti a helyzetet, hogy olyan álhírek terjednek, miszerint az albán drukkerek megtámadták a szerb csapatot, ami nem igaz.