Úttörő kezelés a rák ellen: a nanorészecskék ereje

Az európai kutatók által fejlesztett forradalmi nanorészecske-alapú kezelés új reményt jelenthet a rákbetegségek legyőzésében, különösen azokban az esetekben, ahol a jelenlegi terápiák nem hoznak eredményt.

Az Ulises projekt keretében zajló kutatások során a tudósok egy olyan módszert dolgoznak ki, amelynek segítségével a daganatos sejtek kilökődhetnek az emberi szervezetből. Ezt a kezelést eddig a hasnyálmirigyrák, mint az egyik legveszélyesebb ráktípus ellen tesztelték.

Cristina Fillat, a projekt koordinátora szerint a cél az immunrendszer aktiválása, amelyhez speciális molekulákat juttatnak a daganatba, hogy elindítsák az immunválaszt. Ez a folyamat kulcsfontosságú, mivel a genetikai anyagot közvetlenül a tumorsejtekhez kell eljuttatni.

A Valenciai Onkológiai Intézet Molekuláris Biológiai Laboratóriumában folyó kísérletek során José Antonio López-Guerrero, a laboratórium vezetője kifejezte reményét, hogy az új kezelési módszerrel új terápiás lehetőségek nyílhatnak meg azokra a daganatokra, amelyek jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyíthatók.

Ezenfelül, mivel az immunválasz kifejezetten a tumorsejtekre irányul, az új kezelés alkalmazásával a jelenlegi terápiák mellékhatásai is jelentősen csökkenhetnek.