Roppant kellemetlen, de nem verhetetlen első Eb-ellenfelünk, Svájc

Szombaton a magyar fociválogatott is elkezdi szereplését a németországi Európa-bajnokságon. Bármi lesz is, az út, amin a csapat idáig elért, tiszteletre méltó: csoportelsőség és ezalatt 14 meccsesre nyújtott (később Írország ellen véget ért) veretlenségi sorozat. A szövetségi kapitány, Marco Rossi szerint már van veszítenivalónk, a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik szerint nincs. Mindkét vélemény igaz, minden gólnak örülni fogunk, de jó lenne pontnak, győzelemnek is.

A magyar csapat a 2016-os és 2021-es Európa-bajnokságra az utolsó lehetőséget ragadva jutott ki, most viszont az elsők közt ért el a tornára. 2016-ban egy győzelemmel és két döntetlennel csoportelső lett, míg három éve két döntetlennel és egy vereséggel búcsúzott, de Münchenben közel állt a németek legyőzéséhez. A csapatban jelenleg nyolc topligás játékos van, ami rekord, és hatan várhatóan ott lesznek a kölni stadionban szombaton. Marco Rossi három védő és három támadó szellemű játékos felállásával növelte az eredményességet, miközben a focink nézhető és élvezhető maradt.

A svájci csapat az előző két Eb-n nem kapott ki, és márciusban megverték az íreket Dublinban, akiktől mi ugyanott kikaptunk júniusban. A svájciak ereje semmiképpen sem negyedik kalapos, mint ahonnan sorsolták. A csapat tele van tapasztalt, jó kvalitású játékosokkal, mint például a 32 éves Granit Xhaka, aki az egész Bundesliga-szezonban veretlen maradt a Leverkusennel.

Svájcban Murat Yakin edzői megítélése nem ennyire meggyőző, ellentétben Marco Rossival. Yakin eddig nem talált rá arra a játékosra, aki képes lenne Breel Embolo pótlására, aki sérülése miatt hónapokra kiesett. A svájci csatársor így vérszegényebb, Amdouni az egyetlen vérbeli ék.

A svájci középpálya elsőrangú (Widmer–Xhaka–Freuler–Ndoye), de a támadóharmadban többet várnak a játékosoktól. A svájciaknál Xherdan Shaqiri szerepeltetése is téma, Yakin eddig többnyire nem számított rá kezdőként. A kapitány Eb-szereplése is döntést hozhat a jövőjéről, és ha Yakin nem teljesít jól, a munka nélküli Urs Fischer lehet a folytatásra a megoldás.

A magyar válogatottban a kapuban várhatóan Gulácsi Péter kap helyet, a védelem közepén Willi Orbáné a megingathatatlan pozíció. A középpálya jobb oldalán Bolla Bendegúz pótolhatja a sérült Negót, a középen Nagy Ádám mellett Schäfer András játszik, a bal szélen Kerkez Milos. A támadó hármasban Szoboszlai mellett Sallai Roland és Varga Barnabás kap helyet.

A magyar csapat automatizmusai, a gyors labdakihozatal és a mintaszerű támadások felépítése a riválisok kutatási tárgyát képezik. Szoboszlai kulcsszerepet játszik, és a svájci Freuler lehet az, aki sokat ütközik majd vele a középpályán. Marco Rossi valószínűleg újdonsággal készül az Eb-re, mivel a sablonos játék nem elegendő a magas szintű teljesítményhez.