Egy focicsapatnyi konzul a magyar válogatott meccsén Kölnben

Szombaton a magyar labdarúgó-válogatott Svájc ellen lép pályára a németországi Európa-bajnokságon, és a kölni mérkőzésre több mint tízezer magyar szurkoló érkezését várják. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősített konzuli jelenlétet rendelt el, összesen 11 konzul fog Kölnben szolgálatot teljesíteni.

A magyar szurkolók fogadására és segítésére konzulokat helyeznek el több ponton is: lesznek konzulok a repülőtéren, a vasútállomáson, a szurkolói zónában, a szurkolói vonulás útvonalán, valamint a stadionon kívül és belül is. A Düsseldorfban található legközelebbi konzulátus is megemelt létszámmal és folyamatos ügyelettel készül a hívások fogadására. Emellett három vészhelyzeti segélyhívó telefonvonalat is létrehoztak, és a budapesti központi call center is folyamatosan elérhető lesz a szurkolók számára. A szurkolói zónában egy mobil konzuli iroda is működni fog, ahol például elveszett dokumentumok pótlásában nyújtanak segítséget.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet a Konzuli Szolgálat Utazom nevű applikációjára, ahol a szurkolók minden fontos információt megtalálhatnak. A konzuli szolgálatok mellett a beléptető kapuknál magyar nyelvű szolgálat is segíti majd a kommunikációt. A miniszter arra kérte a magyar szurkolókat, hogy semmilyen provokációnak ne üljenek fel, és működjenek együtt a magyar rendőrség kirendelt erőivel, az MLSZ által szerződtetett biztonsági szolgálattal és természetesen a helyi hatóságokkal is.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el, és hogy a magyar szurkolóknak kizárólag a szurkolásra, a szórakozásra kelljen figyelniük, lehetőleg minél kevesebb kellemetlenséggel szembesüljenek. Két kilométer hosszan vonulhatnak majd a szurkolók a stadion irányába, a menet délben indul. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a magyar szurkolóktól és a magyar válogatott győzelmétől lesz hangos Köln, és azt kívánta a szurkolóknak, hogy minél kevesebb alkalommal kelljen találkozniuk a konzulokkal.

A szurkolók már 10 órakor kezdtek gyülekezni a magyar drukkereknek létrehozott szurkolói zónában (Fan Meeting Point), ahol étellel, itallal, zenével, óriás kivetítővel várták azokat, akiknek nincs jegyük a mérkőzésre. A Carpathian Brigade, a magyar válogatott legnagyobb szurkolói csoportja, határozottan kérte a kiutazó szurkolókat, hogy figyeljenek értékeikre, a piros-fehér-zöld relikviákra és egységesen lépjenek fel szerte a városban a magyar virtus jegyében. Az Index helyszínen tartózkodó kollégái is ott vannak a tömegben, így olvasóink első kézből élhetik át a kinti hangulatot.

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen! Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!