A jövő városa nem is olyan messze van

Barcelona, a futball és a tapas városa, valójában egy okosváros is, ahol a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztések rejtőznek a hagyományos külcsín mögött. A katalán fővárosban a Lenovo ThinkEdge szerverek által működtetett okoshálózat javítja a közlekedést, csökkenti a károsanyag-kibocsátást és optimalizálja a tömegközlekedést, miközben a lakosok észrevétlenül élvezik az MI pozitív hozadékait.

Barcelona okosváros státuszát nem a tanulmányi átlagok, hanem az MI által kiaknázott lehetőségek adják. A városban a Lenovo intelligens közlekedési megoldásai segítik a forgalom áramlását és a tömegközlekedés használatát, miközben az adatbányászat révén valós idejű információkat gyűjtenek a közlekedési infrastruktúráról. Az intelligens jelzőlámpák, a buszjáratok racionalizálása és a forgalomáramlás optimalizálása mind hozzájárulnak Barcelona élhetőségéhez.

A ThinkEdge szerverek személyre szabhatók, és a városban az edge computingot használják az adatok valós idejű feldolgozására. Barcelona fenntarthatósági törekvései között szerepel egy kiterjedt elektromos járműhálózat (EV) létrehozása is, amelynek célja, hogy az elektromos járművek az egyéni közlekedés standard módjává váljanak a városban. Több mint 300 töltőpontot telepítettek, és egy intelligens hulladékgyűjtő rendszert is bevezettek, amely a kukákban elhelyezett hulladékot vákuumtechnológiával szállítja a föld alá.

Az extended reality (kiterjesztett valóság) területén is történnek fejlesztések, a Lenovo ThinkReality A3 okosszemüveg segítségével a vásárlók valós időben kapnak termékinformációkat. A szemüveg a látáskárosultak számára is segítséget nyújthat, növelve önállóságukat és biztonságukat. A mesterséges intelligencia a vészhelyzetekben is segít, például közlekedési balesetek esetén a városi kamerák felismerik az eseményt és azonnal értesítik a segélyhívókat.

A városban lévő kamerák által rögzített mozgóképet mesterséges intelligencia elemzi, ami nem tud visszaélni az adatokkal, ellentétben az emberi megfigyelőkkel. A kibertámadások elleni védelemért az Ava Aware Cloud felel, bár százszázalékos védelem nem létezik. Barcelona folyamatosan fejlődik egy jobb, élhetőbb és zöldebb várossá, és a mesterséges intelligencia területén elért áttöréseknek köszönhetően a jövő még pozitívabb lehet.