Az EU vádat emel az Apple ellen

Az Európai Bizottság vádat fog emelni az Apple ellen a digitális piaci törvény (DMA) állítólagos megsértése miatt, ami az online nagy platformok közötti verseny előmozdítására irányul. Az ügy az Apple App Store gyakorlataival kapcsolatos, különösen azzal, hogy az alkalmazásfejlesztők nem irányíthatják a felhasználókat az App Store-on kívüli ajánlatokra anélkül, hogy díjat számítanának fel. Ez az első eset, hogy a DMA-t egy technológiai vállalat ellen alkalmazzák.

A Financial Times értesülései szerint a vádakat a következő hetekben hozhatják nyilvánosságra, de ezek még csak előzetes megállapítások, és az Apple még hozhat korrekciós intézkedéseket a lehetséges büntetések elkerülése érdekében.

Amennyiben az Apple-t bűnösnek találják, akár a világméretű átlagos napi forgalmának 5%-áig terjedő napi bírságot is kiszabhatnak rá. Az EU nem csak az Apple-t, hanem más nagy technológiai cégeket, mint az Alphabet és a Meta is vizsgál a DMA esetleges megsértése miatt, mivel a versenyfelügyelők világszerte szigorítják a nagy technológiai vállalatok ellenőrzését.

Az Apple válaszul az év elején változtatásokat jelentett be az iOS mobilszoftverében, az App Store-ban és a Safari böngészőben az EU-ban, de az EU vizsgálja, hogy ezek a változások megfelelnek-e az új digitális szabályoknak. Egyes fejlesztők szerint a díjváltozások miatt magasabb díjakat kell fizetniük.

Az Apple nem kívánta kommentálni az ügyet, de korábban kijelentette, hogy biztos benne, hogy tervei megfelelnek a DMA-nak. Az EU szintén nem kommentálta az ügyet. Az App Store-ban a fogyasztók költése az elmúlt hónapokban viszonylag alacsony volt, így a DMA hatása az Apple eredményére egyelőre ismeretlen.