Az Apple új operációs rendszerei: Kik maradnak le a legújabb funkciókról?

Az Apple bejelentette az iOS/iPadOS 18-at, a macOS Sequoiát és a watchOS 11-et, de nem minden régebbi készülék kapja meg a legújabb mesterséges intelligencia alapú funkciókat.

Az Apple hétfői bejelentése szerint az új operációs rendszerek, az iOS/iPadOS 18, a macOS Sequoia és a watchOS 11 számos készüléket támogat majd, de a mesterséges intelligencia (Apple Intelligence) bevezetése miatt sok felhasználó nem élvezheti majd a legújabb funkciókat. A frissítés lehetőségéből kevés eszköz marad ki, azonban az A17 Pro processzort futtató iPhone 15 Pró és Pro Max kivételével más készülékek nem kapják meg az MI-újdonságokat.

Az iOS 18 esetében minden iPhone frissíthető lesz, amelyre az iOS 17 is elérhető volt, kezdve a 2020-as iPhone SE-től egészen az iPhone 15-széria tagjaiig. Azonban csak az iPhone 15 Pró és Pro Max fogja tudni futtatni az idei év legnagyobb újítását, az Apple Intelligence-t, míg a többi modell kimarad ebből a körből.

Az iPadek frissítéseivel kapcsolatban a helyzet vegyes. A 2018-as, azaz a 6. generációs iPad, valamint a 10,5 és a 12,9 hüvelykes 2017-es iPad Prók már nem kapják meg az új rendszert. Az újabb modellek frissíthetők lesznek, de a mesterséges intelligencia funkciókra csak az M-szériás chipekkel szerelt táblagépek lesznek képesek, tehát a legújabb "sima" iPad is kihagyja ezeket.

A Mac számítógépek közül a MacBook Air 2018 és 2019-es verziói nem kapják meg a macOS Sequoiát, de a többi, korábban támogatott gép igen. Itt is csak a 2020 utáni M-szériás chipekkel rendelkező eszközökön lesznek elérhetőek az MI-funkciók.

Az okosórák terén az Apple a legszigorúbb: a watchOS 11 csak a Watch Series 6 és az azt követő modellekre érkezik meg, a Series 4 és 5, valamint az eredeti Watch SE már nem frissül. Összességében bár az Apple kegyesebben bánt a támogatott termékek körének szűkítésével, a mesterséges intelligencia funkciók miatt sok eszköz marad ki a legfontosabb újdonságokból.