A svájci válogatott kerete a magyarok ellen

Murat Yakin csapata, a FIFA világranglistáján 19. helyen álló svájci nemzeti csapat, 281,5 millió euróra becsült értékkel várja a magyar válogatottat a kölni RheinEnergieStadionban megrendezésre kerülő Eb-csoportmeccsen.

A svájciak a Románia és Izrael mellett Fehéroroszországgal, Koszovóval és Andorrával szemben vívták ki a 2024-es Európa-bajnokságra való kijutást, bár a kvalifikációs sorozat során öt döntetlen és egy vereség is becsúszott a teljesítményükbe. A svájci válogatott ezzel hatodik alkalommal vesz részt az Európa-bajnokságon, ahol legutóbb a negyeddöntőig jutottak. A csapat június elején két felkészülési mérkőzést játszott, Észtország ellen győztek, míg Ausztria ellen döntetlent értek el.

A svájci válogatott szövetségi kapitánya Murat Yakin, aki játékosként 49-szer lépett pályára a nemzeti csapatban, és edzőként több klubnál is dolgozott már. A válogatott élén 2021 óta áll, és a 4-2-3-1-es felállást részesíti előnyben.

A kapusposzton Yvon Mvogo, Gregor Kobel és Yann Sommer közül utóbbi a legtapasztaltabb, ő védhet a magyarok elleni mérkőzésen is. A védők között kiemelkedik a Manchester City játékosa, Manuel Akanji, valamint Fabian Schar, Nico Elvedi és Ricardo Rodríguez is fontos szerepet tölthet be a védelemben.

A középpályán Granit Xhaka, a csapatkapitány, és Denis Zakaria a meghatározó alakok, de Xherdan Shaqiri is nagy tapasztalattal rendelkezik, noha jelenleg az amerikai MLS-ben játszik. További középpályások, mint Remo Freuler, Michel Aebischer, Vincent Sierro, Ardon Jashari és Fabian Rieder is erősítik a svájci középpályát.

A támadók között Breel Embolo, Zeki Amdouni és Kwadwo Duah kaphatnak szerepet, míg a széleken Noah Okafor és Dan Ndoye okozhatnak veszélyt a magyar védelemre. Steven Zuber, Rubén Vargas és Renato Steffen is a támadószekció tagjai.

A svájci válogatott kezdő tizenegye várhatóan a következőképpen alakulhat a magyarok ellen: Sommer kapus, Akanji, Schar és Elvedi a védelemben, Widmer, Xhaka, Freuler és Ndoye a középpályán, valamint Shaqiri, Duah és Zuber a támadóhármasban.