A futball beveszi a várnegyedet, és mindenkit szeretettel fogad

Új kiállítás nyílt az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Sport, Az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány és a Várkapitányság együttes projektjeként. A "Minden idők focija" című tárlat az egykori és mai futball-sikerekhez kapcsolódó különleges történeteket, emlékeket mutatja be, és június 14-től látogatható.

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság kezdetével Magyarország ismét futball-lázban ég, és a magyar válogatott is részt vesz a megmérettetésen. Az országos futball-eufória kapcsán jött létre a "Minden idők focija" című kiállítás, amely a sport, a kultúra és a történelem kapcsolatát kívánja bemutatni, kihasználva az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményét és a Nemzeti Sport válogatott fotóit.

A Várkert Bazár Öntőház udvarán kialakított szurkolói terasz része a kiállításnak, ahol a látogatók ingyenesen nézhetik meg az Európa-bajnokság mérkőzéseit óriáskivetítőn. A várnegyedben tíz installációt helyeztek ki, amelyek egyik oldalán a 20. századi magyar plakátművészet remekművei, másik oldalán pedig a magyar válogatott történelmi pillanatai láthatók.

A Budavári Palotanegyed Hunyadi udvarán található a kiállítás másik része, ahol a futball népszerűségének történetét ismerhetik meg az érdeklődők. A Széchenyi Könyvtárban a foci mellett a film és a történelem is teret kap, és olyan kulturális ikonokhoz köthető tárgyakat is megtekinthetnek, mint Ottlik Géza vagy a Korda testvérek.

Közös szurkolás

A kiállítás látogatói korabeli filmhíradók részletein keresztül ismerkedhetnek meg a legendás mérkőzésekkel és játékosokkal. Interaktív elemként korabeli újsághírek között böngészhetnek, és megcsodálhatják azt a bélyeget is, amely az Aranycsapat 1954-es, végül elmaradt világbajnoki győzelmét hirdette volna.

A kiállítás július közepéig látogatható, és a labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt a focirajongók a Várkert Bazár Öntőház udvarát is birtokba vehetik. A helyszínen kvízjáték, szerencsekerék és szakértői beszélgetések teszik színesebbé az élményt. Meccsszünetek alatt ikonikus filmeket is vetítenek, mint a "Szépek és bolondok", a "Két félidő a pokolban" és a "Régi idők focija" című alkotások.

Az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány sportfoglalkozásokat és egészséges életmóddal kapcsolatos beszélgetéseket szervez, amelyek a Várkert Bazár panorámateraszán és az Országos Széchényi Könyvtár Oroszlános udvarában kerülnek megrendezésre.