Új mélytengeri kalmárfajt észleltek

Egy ritka felvétel került nyilvánosságra, amelyen egy mélytengeri nőstény kalmár látható, ahogy tojásait szállítja, és a kutatók szerint egy eddig ismeretlen fajt sikerülhetett megörökíteni. Az IFLScience által ismertetett tanulmány szerint a Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) víz alatti robotja 2015-ben rögzítette a felvételeket, amelyek egy Gonatidae családba tartozó kalmárt ábrázolnak.

A mélytengeri tintahalak megfigyelése rendkívül nehéz feladat, mivel ezek az állatok rejtőzködő életmódot folytatnak, és különösen a költő nőstényeket ritkán sikerül megfigyelni. A MBARI távirányítású járművei korábban már 17 alkalommal dokumentáltak tojást őrző lábasfejűeket, de a mostani esetet az tette különlegessé, hogy a megfigyelt ikrák mérete 11,6 milliméter volt, ami rendkívül nagynak számít, ráadásul a tojások száma is meglepően alacsony volt.

Steven Haddock vezette kutatócsoport a Kaliforniai-öbölben találkozott az állattal, és megfigyeléseik szerint a mélytengeri környezet kiszámíthatósága miatt elegendő lehet kevesebb utód a faj túléléséhez. A kutatók feltételezése szerint egy új fajt fedezhettek fel, de a felfedezés megerősítéséhez további vizsgálatokra van szükség.

A mélytengeri tintahalak szaporodása különösen áldozatos tevékenység, mivel a nőstények a költés ideje alatt nem táplálkoznak, és csak a kicsik kikelése után halnak meg. Az ilyen típusú megfigyelések ritkaságuk miatt különösen értékesek a tudomány számára, hiszen lehetőséget biztosítanak a mélytengeri életmód jobb megértésére.