Titokzatos kódolt üzenet érkezett a Marsról

Mintegy 4000 ember vállalkozott arra, hogy megfejti azt a kódolt üzenetet, amit 2023. május 24-én fogtak be a földi antennák, és csaknem egy év elteltével sikerült megfejteniük.

Alig több mint egy évvel ezelőtt egy furcsa rádiójel érkezett a Marsról, amelynek megfejtése komoly kihívást jelentett a kutatók számára. A jel Daniela de Paulis, a SETI Intézet munkatársa által indított projekt eredményeként jött létre, célja pedig egy idegen jel észlelésének szimulálása volt. Az üzenetet az ExoMars űrszonda küldte el, és a SETI egyik teleszkópja fogta be 16 perccel később.

Az A Sign In Space projektben az Európai Űrügynökség is részt vett, és a megfejtésbe világszerte mintegy 4000 ember szállt be. Egy apa-lánya páros, akik nevük elhallgatását kérték, végül sikeresen megfejtették az üzenetet, amelyet a Unity-motor segítségével 6625-ször alakítottak át.

A megfejtés során kiderült, hogy a kódolt üzenet öt aminosav képletét tartalmazza, amelyeket különböző számú pixelből álló blokkok képviselnek, így a hidrogén, a szén, a nitrogén és az oxigén is azonosítható volt. A kutatók szerint a projekt ezzel még nem ért véget, a jövőbeni cél az lesz, hogy a potenciális üzeneteket ne csak lefordítsák, hanem értelmezni is tudják.