Kopasz Bálint és Varga Ádám: Kajakozás és fizika

A kajakos olimpiai bajnok, Kopasz Bálint a múlt heti válogatón négy másodperccel megelőzte Varga Ádámot ezer méteren, és most az augusztus 10-i párizsi verseny előtt már nem találkoznak, mivel Varga az Európa-bajnokságon ötszázon és ötezren indul, míg az ezer méter Kopaszé.

Varga Ádám a szegedi Európa-bajnokságon megvédte címét kajak egyes 500 méteren, ahol már száz méter után átvette a vezetést és végül hajóhossznyi előnnyel diadalmaskodott. A versenyen további három ezüstérmet is gyűjtöttek a magyar versenyzők: Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás K-2 1000 méteren, Rendessy Eszter női K-1 1000 méteren, valamint Bragato Giada 500 egyesben ért el ezüstérmes helyezést. A pénteki versenynapon kizárólag olyan számokban rendeztek döntőt, melyek nem szerepelnek az olimpiai programban. Varga elmondása szerint ez az utolsó megmérettetés volt a párizsi olimpia előtt, és bár még nincs hivatalos csapat, reméli, hogy benne lesz. A célja az volt, hogy kihajtsa magát, és elégedett az eredménnyel. Varga úszóként kezdte, de 12 éves korában váltott kajakra, és élvezte a szabadságot, amit ez a sport nyújtott. 16 évesen ifjúsági világbajnok lett, és 2018-ban már a felnőtt válogatott tagja volt.

Egy sérülés miatt egy hónapra fel kellett függesztenie a kajakozást, de a gyulladás elmúltával újra edzeni kezdett. A reáltárgyak iránti érdeklődése miatt emelt szinten érettségizett matematikából, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fizika szakán folytatta tanulmányait. Jelenleg a kísérleti fizikából szigorlatozik, és bár sokat tud már magabiztosan, a verseny mellett erre is készülnie kell. A Maxwell-egyenletek és az elektromágnesesség kötik le a figyelmét.

Varga szerint nem hátrány, hogy nem csak a sportra kell koncentrálnia, és bár az olimpia sokat jelent számára, nem ez áll a tudatának csúcsán. Nem mondogatja magának, hogy olimpiai aranyat akar, de szorgalmasan készül és nyerni szeretne. A kajakozás során nem a fizikai ismereteket használja, hanem az érzéseket tartja fontosabbnak, és nem tervezi, hogy tudományos műszerekkel finomítsa a felkészülését. Nem készül külön Kopaszra, mert úgy véli, hogy nem lesz gyorsabb attól, ha a riválisára koncentrál.

Varga az ezer méteres távot gyilkosnak tartja, ahol már 250 méter után oxigénhiányos állapot lép fel, de az utolsó kétszáz méter már könnyebbnek tűnik számára, mert tudja, hogy közeleg a cél. A verseny során a sportolók nem a szépségre törekednek, hanem az eredményességre. A szegedi Európa-bajnokságon pénteken ötszázon, vasárnap ötezren versenyez, és mindkét távon esélyes a győzelemre, miközben szombaton a fizikai szigorlatra is készül.