Vajon a gomba fogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának esélyét?

Lori Shemek táplálkozási tanácsadó szerint a gombák fogyasztása jótékony hatással lehet a rák kialakulásának esélyére, de vajon mit mondanak a kutatások erről?

Lori Shemek a közösségi médiában hivatkozott egy 2021-es tanulmányra, amely szerint azok az emberek, akik naponta 18 gramm gombát fogyasztottak, 45%-kal kisebb eséllyel alakult ki náluk rák, mint azoknál, akik nem ettek gombát. A kutatók ezt az ergotionin nevű antioxidánsnak tulajdonították, amelynek feladata a sejtek védelme.

További kutatások is kimutatták a gombafogyasztás és a prosztata- valamint mellrák kockázatának csökkenése közötti összefüggést. A Texasi Egyetem MD Anderson Rákközpontja szerint Japánban és Kínában a gombakivonatokat gyakran használják a rákbetegek kezelésében, mivel ezek D-vitaminban gazdagok, ami létfontosságú az immunrendszer számára.

Azonban az élelmiszerboltokban nem mindig könnyű gyógygombákat találni. A shiitake gombát például egészben árulják, míg más típusokat étrend-kiegészítő formájában kínálnak online vagy a bioboltokban.

Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint egyetlen élelmiszer sem nyújt teljes védelmet a rák ellen, de a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, a babban és más növényi táplálékokban gazdag étrend hozzájárulhat a rák kockázatának csökkentéséhez. Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal még nem hagyta jóvá a gyógygombák alkalmazását a rák kezelésére.