Cristiano Ronaldo utolsó esélye a rekorddöntésre

Ma este veszi kezdetét a történelem 17. labdarúgó Európa-bajnoksága, amelyet Németország rendez meg másodszor, Olaszország pedig címvédőként érkezik a megmérettetésre. A csoportkörben 24 csapat küzd meg egymással, a magyar válogatott pedig a házigazda németekkel, Svájccal és Skóciával került egy csoportba.

Az első Európa-bajnokságot 1960-ban rendezték meg, amelyet a Szovjetunió nyert meg, a nyitómérkőzésen Jugoszlávia 5–4-re győzte le Franciaországot. A szovjet válogatott nyolc évvel később egy sorsolás során esett ki az elődöntőben, miután az olaszokkal vívott mérkőzésen sem a rendes játékidő, sem a hosszabbítás nem hozott gólt. A sorsolást Kurt Tschenscher játékvezető felügyelete mellett végezték el, ahol a magyar játékvezető, Zsolt István is jelen volt. Az első feldobásnál az érme a zuhanyzó rácsa alá gurult, így ismételniük kellett, végül az olaszok jutottak tovább. Zsolt István szerint azonban a szovjeteknek kellett volna győzniük, mivel az elgurult érme írásos oldala volt felfelé.

Az Európa-bajnokságok során számos emlékezetes pillanatot élhettek meg a szurkolók, mint például a dán válogatott 1992-es meglepő sikere, vagy a legendás Panenka-büntető az 1976-os döntőben. Az aranygólokat Oliver Bierhoff és David Trezeguet szerezte.

A tornák történetének egyik kiemelkedő rekordját Michel Platini tartja, aki 1984-ben kilenc gólt szerzett egyetlen Európa-bajnokságon. Ezt a teljesítményt azóta senki sem tudta felülmúlni. A góllövőlistát jelenleg Cristiano Ronaldo vezeti 14 találattal, és ez valószínűleg az utolsó Európa-bajnoksága lesz a 39 éves portugál klasszisnak.

Az Index Európa-bajnoki melléklete minden szükséges információt tartalmaz a tornáról, beleértve a menetrendet, csoportállásokat, játékoskereteket, csapatleírásokat és helyszíneket. A helyszíni tudósítók rendszeresen friss hírekkel és exkluzív tartalmakkal jelentkeznek majd Németországból.

A magyar válogatott bemutatkozására sem kell sokat várnia a szurkolóknak, hiszen a csoport második meccsén holnap, azaz szombat délután 15 órától Svájccal mérkőzik meg a nemzeti tizenegyünk. Az A jelű csoportban szoros versenyfutásra van kilátás, még a fogadóirodák is bajban vannak azt illetően, hogy melyik válogatott jut tovább a németek mögött. A magyar továbbjutást 1,65-ös szorzó környékén lehet megfogadni, ami lefordítva 61,5 százalékos valószínűséget jelent.

A magyar szurkolók lelkesedését tovább fokozza, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is elindult a tornára, és egy piros–fehér–zöld színű sállal kelt útra. Facebook-oldalán "Reszkess, Németország" felütéssel jelent meg egy poszt, amelyen a Karmelita kolostor előtt áll, készülve Németország felé venni az irányt, és a fotójára "Hajrá magyarok!" feliratot tett. A magyar–svájci mérkőzést élőben, percről percre frissülő cikkben közvetítjük majd, és a német–skót meccs végeredményéről is szavazhatnak olvasóink.

Időjárás a magyar meccs idején

A magyar válogatott szombat délutáni mérkőzésére sok napsütésre van kilátás hazánkban, bár átmeneti jelleggel egy-egy zápor, zivatar elszórtan előfordulhat. Kölnben, ahol a meccset rendezik, változóan napos-felhős időre számíthatnak a nézők, jelentős csapadék nélkül. A délután során gyakran lesz erős a délnyugati szél, és a hőmérséklet 18-20 fok környékén alakulhat. Magyarországon sok városunkban szurkolói zónák várják a válogatottért szorítókat, így számos helyen szerveznek közös szurkolást a szabadban.

A magyar válogatott középpályása, Nagy Ádám klubot váltott

A magyar válogatott egyik alapembere, Nagy Ádám a Spezia csapatához szerződött véglegesen az olasz másodosztályban, miután a tavaszi szezont kölcsönben töltötte a klubnál. A 28 éves középpályás, aki 81 alkalommal öltötte már magára a nemzeti csapat mezét, a Spezia játékosa marad, miután a klub végleg megvásárolta játékjogát a Pisától. Nagy Ádám szerződése 2027 nyaráig lesz érvényes az olasz csapatnál, és a hírek szerint minden bizonnyal kezdőjátékosként lép majd pályára a Svájc elleni nyitányon.